Veel problemen voor volwassenen met ADHD

nieuws Bijna driekwart (72 procent) van de volwassenen met ADHD in hun kindertijd heeft deze stoornis nog steeds. Volwassenen met ADHD hebben veel problemen bij het dagelijks functioneren. Ook hebben zij vaker last van psychische stoornissen dan mensen zonder ADHD. Volwassenen met ADHD hebben 5 keer vaker depressie, 9 keer vaker paniekstoornis en 10 keer vaker een drugsstoornis dan mensen zonder ADHD. Ze hebben ook meer problemen in hun werk of bij andere bezigheden.

Uit het onderzoek blijkt ook dat slechts een kwart van de volwassenen met ADHD wordt behandeld voor hun problemen.
Dat meldt het Nederlandse Trimbos-instituut. Het Trimbos-instituut heeft onderzoek gedaan naar de psychische gezondheid van Nederlanders. In het onderzoek zijn mensen met ADHD en mensen zonder ADHD met elkaar vergeleken.

Uit de studie blijkt ook dat gedragsstoornissen in de kindertijd vaak voorlopers zijn van andere problematiek op volwassen leeftijd. Volwassenen met een gedragsstoornis in de kindertijd hebben ruim 5 keer vaker een andere psychische stoornis in het afgelopen jaar gehad dan mensen zonder een gedragsstoornis in de kindertijd. Ook antisociale persoonlijkheidsstoornis gaat vaak samen met andere psychische stoornissen, vooral verslaving aan alcohol of drugs.
De studie toont het belang aan van meer aandacht van de algemene en geestelijke gezondheidszorg voor ADHD in de volwassenheid. Gestreefd moet worden naar verbetering van herkenning van de problematiek en vroegtijdige behandeling.


Laatst bijgewerkt: mei 2021

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram