Huisartsen gaan voorzichtig om met pijn op de borst | gezondheid.be

Huisartsen gaan voorzichtig om met pijn op de borst

123-dr-oz-stetosc-10-17.jpg

nieuws

Huisartsen gaan voorzichtig te werk bij patiënten met pijn op de borst. Dit blijkt enerzijds uit het relatief laag aantal patiënten met een daadwerkelijk levensbedreigende aandoening dat wordt gemist en anderzijds uit het groot aantal verwijzingen en onderzoeken. Dat meldt het Huisarts en Wetenschap op basis van onderzoek aan de universiteiten van Leuven en Maastricht, gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Heart.

In 118 Belgische en Nederlandse huisartsenpraktijken verzamelden onderzoekers gedurende twee maanden gegevens over ruim 280 patiënten die zich presenteerden met pijn op de borst. Dertig dagen later gingen zij bij alle patiënten na wat de uiteindelijke diagnose was en welke interventies hadden plaatsgevonden. 

Bij deze patiënten dachten de huisartsen bij 38 procent in eerste instantie aan een acuut coronair syndroom (ACS). Zij verwezen 40 procent van alle gevallen naar de tweede lijn. Het aantal verwijzingen in België was 30 procent hoger dan in Nederland. Huisartsen en specialisten voerden 512 aanvullende diagnostische tests uit. Uiteindelijk bleek in 33 procent van de gevallen de klachten door spierpijnen veroorzaakt te worden, de diagnose ACS werd in 8 procent van de gevallen gesteld. In ruim 40 procent van de gevallen kwamen de initiële en uiteindelijke diagnose met elkaar overeen en in minder dan 1 procent werd een ernstige diagnose gemist.
De door de huisartsen gebruikte selectiemethode blijkt zeer efficiënt. Gezien het grote verschil tussen de initiële en uiteindelijke diagnose en de forse verschillen tussen de Belgische en Nederlandse verwijspercentages, is er echter mogelijk sprake van overdiagnostiek. Of een rationelere diagnostiek ook zal leiden tot behoud van de kwalitatief hoge zorg is uit dit onderzoek niet af te leiden. 

Bron:
Heart
http://heart.bmj.com/content/early/2017/08/03/heartjnl-2016-310905.1
Huisarts en Wetenschap
https://www.henw.org/nieuws/id596-pijn-op-de-borst-safety-first.html


Laatst bijgewerkt: oktober 2017

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.