Pijnstillers met codeïne alleen nog op voorschrift

nieuws Vanaf maart 2002 worden pijnstillers op basis van paracetamol, acetylsalicylzuur of ibuprofen, die codeïne bevatten, op medisch voorschrift geplaatst. Deze beslissing heeft te maken met het feit dat bepaalde patiënten deze preparaten chronisch misbruiken, en met de mogelijkheid van nierletsel bij chronisch gebruik van acetylsalicylzuur en paracetamol.
De meeste chronische gebruikers van deze codeïne-houdende pijnstillers zijn waarschijnlijk mensen die deze preparaten gestart zijn om banale redenen, en die deze preparaten dan chronisch zijn gaan gebruiken, zonder dat daarbij afhankelijkheid aan andere middelen (b.v. heroïne, alcohol) aanwezig is of was. Of het mogelijk is het preparaat direct te stoppen dan wel of het stoppen progressief dient te gebeuren, hangt af van de mate van afhankelijkheid aan codeïne. Bij de patiënten die in staat zijn de inname van het preparaat gedurende één dag over te slaan zonder dat daarbij dervingsverschijnselen optreden, kan dadelijk stoppen geprobeerd worden. Bij falen van deze aanpak, zal een meer gespecialiseerde aanpak vereist zijn.
* Daarnaast zijn er ook patiënten bij wie het gebruik van deze codeïne-houdende analgetische associaties kadert in een bredere problematiek (illegaal druggebruik, alcoholverslaving ...). Bij deze patiënten zal meer specifieke begeleiding noodzakelijk zijn, door artsen en centra met ervaring in dit domein. Het is belangrijk deze patiënten te detecteren. Bij sommige van deze patiënten kan het nuttig zijn over te schakelen op een equivalente dosis codeïne waarna de codeïne geleidelijk wordt afgebouwd. Bij sommige patiënten zal een meer intensieve aanpak, b.v. met gebruik van methadon, aangewezen zijn.

Lees ook: Welke soorten drugs zijn er en wat is het effect?


Laatst bijgewerkt: maart 2002

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram