Cataract voorkomen door vitamine C

nieuws Volgens een Amerikaans onderzoek zou een voldoende hoge consumptie van vitamine C het optreden van de oogaandoening cataract of grijze staar op latere leeftijd, kunnen voorkomen. Cataract komt vooral voor boven de leeftijd van 75 jaar wanneer de ooglens vertroebelt en zicht afneemt.
Bij het onderzoek waren bijna 500 vrouwen tussen 53 en 73 jaar betrokken. Vrouwen jonger dan 60 jaar die dagelijks minstens 362 mg vitamine C innamen via hun voeding hadden 57% minder kans om cataract te ontwikkelen dan vrouwen die minder dan 140 mg per dag innamen. Bij vrouwen die gedurende meer dan 10 jaar vitamine C-supplementen namen, lag het risico 60% lager in vergelijking met vrouwen die geen supplementen namen.
Verder werd een kleiner risico vastgesteld bij vrouwen die nooit hadden gerookt, die meer foliumzuur en meer groenten en fruit met carotenoïden (zoals wortelen, pepers…) consumeerden.

Bron: American Journal of Clinical Nutrition 2002, 540-549.


Laatst bijgewerkt: juli 2020

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram