Geen bewijs voor ernstige bijwerkingen hpv-vaccins

Laatst bijgewerkt: maart 2022

nieuws Het vaccin tegen humaan papillomavirus (HPV) verhoogt niet het risico op twee zeldzame syndromen bij jonge vrouwen: complex regionaal pijnsyndroom (CRPS, een chronischepijnsyndroom dat een ledemaat treft) en posturaal orthostatisch tachycardiesyndroom (POTS, een aandoening waarbij het hartritme op abnormale wijze omhoog gaat na het gaan zitten of opstaan, met symptomen zoals duizeligheid, flauwvallen en zwakte, en ook hoofdpijn, andere pijnen, misselijkheid en vermoeidheid).

Dat zegt Risicobeoordelingscomité voor geneesmiddelenbewaking (PRAC: Pharmacovigilance Risk Assessment Committee) van het Europese Geneesmiddelenbureau (EMA: European Medicines Agency) na onderzoek van de bewijzen in verband met meldingen van deze bijwerkingen.
Volgens het PRAC zijn er geen bewijzen zijn voor een oorzakelijk verband tussen de vaccins (Cervarix, Gardasil/Silgard, Gardasil 9) en de ontwikkeling van CRPS of POTS. Deze zeldzame syndromen komen even veel (of even weinig) voor bij vrouwen die geen als vrouwen die wel het HPV-vaccin hebben gekregen.
Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden. Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden.
Phonak

De impact van gehoorverlies op onze levenskwaliteit wordt vaak onderschat. Test vandaag nog jouw gehoor met de gratis online hoortest.

Test nu je gehoor...

Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram