Geen bewijs voor ernstige bijwerkingen hpv-vaccins

nieuws Het vaccin tegen humaan papillomavirus (HPV) verhoogt niet het risico op twee zeldzame syndromen bij jonge vrouwen: complex regionaal pijnsyndroom (CRPS, een chronischepijnsyndroom dat een ledemaat treft) en posturaal orthostatisch tachycardiesyndroom (POTS, een aandoening waarbij het hartritme op abnormale wijze omhoog gaat na het gaan zitten of opstaan, met symptomen zoals duizeligheid, flauwvallen en zwakte, en ook hoofdpijn, andere pijnen, misselijkheid en vermoeidheid).

Dat zegt Risicobeoordelingscomité voor geneesmiddelenbewaking (PRAC: Pharmacovigilance Risk Assessment Committee) van het Europese Geneesmiddelenbureau (EMA: European Medicines Agency) na onderzoek van de bewijzen in verband met meldingen van deze bijwerkingen.
Volgens het PRAC zijn er geen bewijzen zijn voor een oorzakelijk verband tussen de vaccins (Cervarix, Gardasil/Silgard, Gardasil 9) en de ontwikkeling van CRPS of POTS. Deze zeldzame syndromen komen even veel (of even weinig) voor bij vrouwen die geen als vrouwen die wel het HPV-vaccin hebben gekregen.


Laatst bijgewerkt: maart 2022
RECONNECT, talent blijft, ook na kanker RECONNECT, talent blijft, ook na kanker
Stichting tegen Kanker

Er is te weinig aandacht voor de terugkeer naar het werk na kanker. Toch is het van groot belang dat werknemers hierbij worden ondersteund. Stichting tegen Kanker biedt daarom RECONNECT aan, een gratis online platform om HR managers of leidinggevenden te begeleiden tijdens het reïntegratietraject van een medewerker bij wie kanker werd vastgesteld.

Meer info

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram