Nieuwe studie onderstreept veiligheid van de coxib-generatie ontstekingsremmers in reumabehandeling

nieuws Het Amerikaans tijdschrift ‘The American Journal of Medicine” publiceerde zopas de resultaten van een grootschalige studie uitgevoerd bij 13.274 patiënten met artrose in negenendertig verschillende landen. De bedoeling van de studie was de doeltreffendheid en de veiligheid voor de maag na te gaan in een behandeling met Celecoxib (Celebrex®), een medicatie van de nieuwe “maagvriendelijke” Coxib-generatie van ontstekingsremmers in vergelijking met de klassieke ontstekingsremmers Diclofenac en Naproxen.
Uit deze studie blijkt dat beide dosissen van Celecoxib even werkzaam zijn als Diclofenac en Naproxen, maar dat er zeven maal minder ernstige maagcomplicaties optraden bij een behandeling met Celecoxib. Daarenboven werd er geen statistisch significant verschil in het optreden van hartinfarcten en hersentrombosen gevonden bij de patiënten behandeld met Celecoxib dan bij de patiënten behandeld met de klassieke ontstekingsremmers.
De resultaten van dit onderzoek bevestigen de gegevens van andere recente studies, die aantonen dat het risico op hartinfarct of hersentrombose bij het gebruik van courante dosissen Celecoxib niet significant groter is dan bij gebruik van klassieke ontstekingsremmers.
De terugbetaling van de medicatie Celebrex® werd voor enkele maanden in België geschrapt. Dit gebeurde in geen enkel ander Europees land. Vele artrose- en artritispatiënten met maagproblemen moeten zich sindsdien behelpen met de minder maagvriendelijke klassieke ontstekingsremmers, eventueel in combinatie met een maagbeschermer. Een geneesmiddelencombinatie die voor de ziekteverzekering even duur uitvalt als een behandeling met enkel Celebrex® en waarbij niet eens wetenschappelijk vaststaat of bij langdurig gebruik van deze combinatie de maag wel voldoende wordt beschermd. Wie het financieel beter heeft kan zich uiteraard verder Celebrex blijven aanschaffen. De vele reumapatiënten die het wegens hun invaliderende ziekte financieel vaak zeer moeilijk hebben, hopen dat onze Minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid Celebrex® weer terugbetaalbaar zal stellen voor die patiënten die deze medicatie werkelijk nodig hebben en uiteraard in een dosis die een optimale veiligheid biedt. Die beslissing over het al dan niet terugbetalen van Celebrex® wordt rond half april verwacht.

Lees ook: Celebrex® (celecoxib) opnieuw terugbetaald voor patiënten met artrose en reumatoïde artritis

bron: Vlaamse Reumaliga vzw

Laatst bijgewerkt: januari 2007

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram