Hou kinderen alcoholvrij

nieuws Nederland en Groot Brittannië worden momenteel geconfronteerd met vrij risicovolle drinkpatronen bij jongeren (het zogenaamde binge drinking), waarbij door jonge mensen in een korte tijdspanne zeer veel alcohol wordt gedronken met de bedoeling om dronken te worden (we spreken van binge drinken als door vrouwen 5 en door mannen 6 glazen worden gedronken in een tijdsspanne van 2 uur). In een recente bevraging van hogeschool- en universiteitsstudenten in Antwerpen blijkt dat één op de tien mannelijke studenten tekenen van problematisch alcoholgebruik vertonen, waarbij binge drinken een risicoverhogende factor vormt. Ook het mixen van alcohol met andere drugs is een riskant patroon dat de kop opsteekt.
Eén van de manieren om dit aan te pakken is te focussen op jongeren en de vanzelfsprekendheid waarmee alcohol aan jongeren wordt aangeboden in vraag te stellen. Alcoholgebruik is in onze samenleving volkomen geaccepteerd en een vast onderdeel van het sociale leven. Recepties, verjaardagsfeestjes, babyborrels, zijn ondenkbaar zonder toost met champagne, wijn of andere alcoholische dranken. Alcohol en feest horen samen. Maar ook bij vele dagelijkse gelegenheden heeft alcohol een vaste stek veroverd: alcohol als sociaal smeermiddel, om te ontspannen na een drukke dag, ... De sociale aanvaarding van alcohol verlaagt de drempel voor het leeftijd waarop kinderen en jongeren alcohol beginnen te drinken: 63% van de Vlaamse kinderen en jongeren heeft voor de leeftijd van 12 jaar al alcohol gedronken. Terwijl onderzoek aantoont dat hoe jonger iemand met drinken begint, hoe groter de kans dat hij ooit een alcoholprobleem ontwikkelt. De hersenen van jongeren zijn nog volop in ontwikkeling en alcohol remt die ontwikkeling af. Dat kan een invloed hebben op het karakter en op het gedrag. Alcohol verstoort ook het hormonale evenwicht dat van belang is bij de botontwikkeling en de seksuele ontwikkeling. Ook zijn kinderen en jongeren sneller én langer onder invloed dan volwassenen omdat ze kleiner zijn en minder wegen.

Om de aandacht van ouders en andere opvoeders te trekken op het uitstellen van de leeftijd waarop jongeren beginnen te drinken, heeft de Vereniging voor alcohol- en andere drugproblemen een campagne uitgewerkt. Met een aantal ludieke maar ook confronterende 'kinderbloopers' wil men de ouders doen stilstaan bij het feit dat kinderen en alcohol niet samengaan. Het filmpje staat op YouTube en op de website van de Druglijn (http://www.druglijn.be/info_drugs/veelgevraagd/proeven.html), waar ouders ook informatie vinden over wat alcohol met kinderen doet en hoe je als ouder je kind kan leren om verantwoord met alcohol om te gaan. Praten over alcohol én het eerste gebruik zolang mogelijk uitstellen is de boodschap.


Laatst bijgewerkt: januari 2008

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram