Gentse onderzoekers gaan op zoek naar schuilplek HIV

123-labo-oz-06-17.jpg

nieuws Met een tijdelijke therapiestop willen onderzoekers van de UGent en het UZ Gent nagaan waar het virus dat hiv veroorzaakt zich schuilhoudt en hoe hiv genezen kan worden.

Schuilplek van hiv
Hiv kan onderdrukt worden met virusremmers, maar verdwijnt nooit helemaal. Het virus kan zich op verschillende plaatsen in het menselijk lichaam verstoppen, en wetenschappers zijn er tot op vandaag nog niet in geslaagd om die schuilplekken goed in kaart te brengen.

In het Gentse onderzoek wordt een integraal onderzoek van de patiënt, ook wel een total body mapping genoemd, gekoppeld aan een tijdelijke behandelingsstop. Op verschillende plaatsen in het lichaam (darmen, hersenen, lymfeklieren, beenmerg…) worden er stalen genomen. De medicatie wordt daarna tijdelijk stopgezet, waardoor het virus zich automatisch doorzet. Na enige tijd wordt de behandeling opnieuw opgestart, wat het hiv-virus opnieuw onderdrukt.

Op zoek naar definitieve genezing
Door die tijdelijke behandelingsstop zien de onderzoekers op welke plaatsen in het lichaam het virus opnieuw opduikt: op willekeurige plaatsen of steeds vanuit eenzelfde orgaan? Het antwoord op die vraag bepaalt of er hiv-medicatie nodig is die voor het hele lichaam werkt, of specifiek voor een bepaald deel van het lichaam. Medicatie voor het hele lichaam is immers heel verschillend van medicatie die ontwikkeld wordt voor een specifiek onderdeel van het lichaam (zoals darmen of hersenen).

Hiv: nog steeds meest dodelijke infectieziekte
Wekelijks worden 25.000 mensen seropositief. Globaal zijn er 37 miljoen volwassenen en kinderen geïnfecteerd met dit dodelijk virus, terwijl we slechts 40% van alle seropositieven kunnen behandelen. De ziekte heeft niet alleen een impact op de gezondheid van diegene die seropositief is, maar ontwricht ook families, bedrijven en de zorgsector. Gezien de gevolgen van het virus op zowel individueel, maatschappelijk als sociaal vlak, blijft onderzoek naar hiv-genezing dan ook levensnoodzakelijk.

Bron: http://www.hivontrafelen.be/


Laatst bijgewerkt: maart 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram