Problemen met methylfenidaat voor ADHD bij volwassenen

123-txt-adhd-05-17.jpg

nieuws Het Nederlandse Bijwerkingencentrum Lareb beveelt aan de veiligheid van methylfenidaat bij gebruik door volwassenen beter in kaart te brengen.

Methylfenidaat, dat vooral bekend is onder merknamen als Ritalin® en Concerta® is door het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) niet goedgekeurd voor gebruik door volwassenen, onder meer vanwege het risico op bijwerkingen, zoals hart- en vaatziekten en psychische bijwerkingen.
Het CBG raadt patiënten, die nooit eerder methylfenidaat hebben gehad, af om op volwassen leeftijd te beginnen met methylfenidaat. Volwassen patiënten die als kind reeds behandeld werden met medicijnen, kunnen volgens het CBG die geneesmiddelen wel verder gebruiken als ze er veel baat bij hebben.

Toch wordt methylfenidaat door volwassenen op grote schaal gebruikt. In 2015 waren er in de leeftijdsgroep ouder dan 25 jaar meer dan 57.000 gebruikers. Dat is ongeveer 30 procent van het totaal aantal gebruikers. Methylfenidaat wordt als eerste keuze aanbevolen bij de behandeling van volwassenen met ADHD. Dit staat in de richtlijn van de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie uit 2015.

Bijwerkingencentrum Lareb ontving tot nu toe ongeveer 1200 meldingen over mogelijke bijwerkingen bij het gebruik van methylfenidaat. Het gaat om 542 meldingen met in totaal 1187 vermoede bijwerkingen bij volwassenen waaronder bekende bijwerkingen, zoals hartaandoeningen (109 keer) en psychiatrische bijwerkingen (101 keer).
In een eerdere enquête in 2015 onder volwassen gebruikers van ADHD-medicatie geeft 75 procent aan weleens bijwerkingen te ervaren.

Bron

www.lareb.nl/nl/news/betere-bewaking-veiligheid-methylfenidaat-voor-adhd-bij-volwassenen-wenselijk/ ;


Laatst bijgewerkt: september 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram