Commerciële DNA-scans onbetrouwbaar

nieuws Consumenten hebben niks aan commerciële DNA-scans die te koop zijn bij internetbedrijven. De uitslagen van de testen zeggen weinig over de kans dat iemand de geteste ziekten wel of juist niet krijgt. Dat blijkt uit onderzoek van het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam.
Op internet duiken steeds meer bedrijven op die genetische ‘scans’ verkopen. Voor honderden tot duizenden euro’s kunnen consumenten DNA-tests bestellen die honderdduizenden DNA- variaties testen en voorspellingen doen over hun risico op aandoeningen en ziekten als kanker, huidziekten, darmziekten, oogkwalen en diabetes. Daarvoor moeten de klanten DNA-materiaal (meestal speeksel) in een testbuisje opsturen naar het bedrijf. Enkele weken later krijgen ze een code waarmee ze op een internetsite kunnen lezen op welke tientallen aandoeningen ze meer of minder risico lopen. De bedrijven passen de voorspellingen aan als wetenschappers nieuwe ontdekkingen doen die deze risico’s kunnen veranderen.

Uit het onderzoek blijkt dat de voorspellingen nietszeggend zijn. ‘Er is nog te weinig bekend over genen om op basis van zo’n test te kunnen voorspellen welke risico’s mensen lopen. De meeste genen moeten nog ontdekt worden. En van de genen die al wèl ontdekt zijn weten we vaak nog niet hoe groot de invloed van de genen precies is op de gezondheid’, zegt Cecile Janssens, epidemioloog bij het Erasmus MC.
Haar onderzoeksteam heeft gekeken in welke mate nieuwe ontdekkingen de uitslag van de test veranderen. Bij een grote groep mensen is eerst op basis van één gen (het belangrijkste gen voor diabetes type 2) onderzocht hoeveel risico ze liepen op diabetes type 2. Vervolgens hebben de onderzoekers de test herhaald door 17 andere, later ontdekte genen aan de voorspelling toe te voegen. Janssens: ‘Nadat we alle nieuwe genen bij de test hadden betrokken, kreeg ruim één op de drie deelnemers een tegenovergestelde uitslag. Mensen die eerst een hoger risico liepen op diabetes hadden plots een lager risico dan gemiddeld. Andersom kwam ook voor.’

Doordat wetenschappers met grote regelmaat nieuwe genen ontdekken kan de uitslag van een test wel per maand wisselen. Daardoor kunnen consumenten niets met de voorspellingen. ‘Terwijl de meeste bedrijven die de testen aanbieden dat wel suggereren. Ze wijzen consumenten erop dat ze de risico’s die ze lopen kunnen verkleinen door hun levensstijl aan te passen op basis van de testuitslag.’


Laatst bijgewerkt: augustus 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram