ad

Drie koppen koffie per dag goed voor mentale gezondheid

Laatst bijgewerkt: december 2019
koffie-kop-80.jpg

nieuws Mannen die dagelijks drie koppen koffie per dag drinken, blijven mentaal in een betere conditie dan leeftijdgenoten die helemaal geen koffie drinken. Bij de groep die dagelijks vier koppen koffie of meer drinkt werd het effect minder, maar ook die groep had minder last van mentale veroudering dan de niet-koffiedrinkers. Hoe koffie de veroudering van de hersenen afremt, werd niet onderzocht, maar een verklaring zou kunnen zijn dat het effect te maken heeft met cafeïne. Mogelijk remt cafeïne de aftakeling van de hersenen.
Dat blijkt uit een onderzoek van neuropsycholoog en epidemioloog Boukje van Gelder van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Van Gelder analyseerde de gegevens van meer dan duizend mannen die geboren zijn tussen 1900 en 1920.
Uit het onderzoek kwamen ook al bekende gegevens opnieuw naar voren, zoals het feit dat visolie een gunstige invloed heeft op de toestand van het geheugen. De groep mannen die ongeveer 400 mg visvetzuren per dag consumeerde, vertoonde de minste achteruitgang. Deze inname bereik je door een keer per week vette vis en een keer per week magere vis te eten.
Ook het hebben van een relatie en voldoende lichaamsbeweging (matig lichamelijk actief bezig zijn, zoals wandelen met 5 km/uur en lichamelijk actief bezig blijven) houden het verstand scherper.
ad


pub