ad

Wat doen tegen jeuk?

Laatst bijgewerkt: augustus 2019
jeuk-handen-180.jpg

nieuws Jeuk is een van de meest voorkomende huidklachten. Jeuk kan variëren van lichte jeuk bij milde irritatie van de huid tot een heftige, allesbeheersende toestand die normaal leven zo goed als onmogelijk maakt.
Jeuk kan vele oorzaken hebben. Duidelijke, kortdurende en veel voorkomende oorzaken zijn bijvoorbeeld muggenbeten en brandnetelprikken. Andere zeer duidelijk aanwijsbare oorzaken, die langduriger jeuk opleveren zijn bijvoorbeeld droge huid, eczeem, schimmelinfecties van de huid, parasieteninfecties (zoals bv. schurft), allergie... Andere mogelijke oorzaken zijn o.m. suikerziekte, nier- en leverstoornissen en darmparasieten. Ook sommige geneesmiddelen kunnen jeuk veroorzaken.

Wat kunt u zelf doen bij jeuk?
• Probeer niet te krabben, maar dat is vaak makkelijker gezegd dan gedaan. Concentreer u op iets anders. Knip uw nagels in elk geval heel kort en houdt ze schoon.
• Soms wordt de jeuk erger door warmte, of door contact met kleding of beddengoed. Probeer hier rekening mee te houden.
• Wanneer de jeuk veroorzaakt wordt door een droge huid, kan de jeuk worden voorkomen door dagelijks de huid in te smeren met een neutrale bodylotion.
• Verder kunnen een koude douche of natte omslagen (washandjes) eventueel met ijsklontjes erin de klachten verlichten. Ook deppen met water met een scheutje azijn kan verlichting bieden.
• Verkoelende geneesmiddelen werken soms bij jeuk. Er zijn strooipoeders met menthol en zogenaamde verkoelende zalven of vloeistoffen verkrijgbaar. Kinderen jonger dan 2 jaar mogen geen mentholbevattende producten gebruiken. Ook volwassenen kunnen soms overgevoelig reageren op mentholbevattende producten.
• Ernstiger vormen van jeuk kunnen worden onderdrukt met corticosteroïdcrèmes en soms door antihistaminica. Bij aanhoudende of regelmatig terugkerende jeuk doet u er goed aan om een arts te raadplegen.
ad


pub