Elke dag een schone vaatdoek

Laatst bijgewerkt: juni 2019
schotelvod-180.jpg

nieuws Ongeveer een half miljoen mensen loopt jaarlijks een voedselvergiftiging op. In de zomermaanden is er een piek. In eten, maar ook op keukenspullen zoals vaatdoeken, borden, bestek, snijplanken en handdoeken kunnen ernstig ziekmakende bacteriën en virussen voorkomen.
Uit onderzoek van het Nederlandse Voedingscentrum blijkt dat 60% van de mensen de vaatdoek niet dagelijks vervangt, waardoor het aanrecht onnodig veel ongenode gasten krijgt. Hoger opgeleiden blijken de vaatdoek twee keer zo vaak te gebruiken voor het verwijderen van vlekken op de vloer (35%, tegenover 17% van de lager opgeleiden). Deze handeling leidt tot extra besmetting met bacteriën. 86% gebruikt de vaatdoek voor het schoonmaken van het aanrecht, 59% voor afnemen van de eettafel, 42% voor het schoonmaken van de gootsteen, 31% voor het verwijderen van vlekken en druppels op de vloer/schoonmaken koelkast, 14% voor het reinigen van de pedaalemmer / de afwas en 8% coor het schoonmaken van de wc-bril.
Het Voedingscentrum start dan ook de campagne Hygiëne in de keuken, met veel praktische adviezen.

zie ook artikel : Hoe een voedselvergiftiging voorkomen?



verschenen op : 08/08/2006 , bijgewerkt op 14/06/2019


pub