Voor u gelezen op Famme.be

Het grote survival ABC voor de eerste dagen met je baby

Laatst bijgewerkt: januari 2019
123-baby-fv-fles-12-18.png

nieuws

De eerste weken van je baby zijn er zoveel ‘eerste keren’ dat je je afvraagt waarom er geen opleiding bestaat voor kersverse moeders. Daarom hebben we een survival ABC opgesteld vol onmisbare kennis voor de eerste dagen met je baby.

Roze wolk? Mamatranen? Lees even mee. Handig bij stress, twijfel of als je eens onzeker bent. En welke mama is dat niet af en toe?

De ‘A’ van au!
Een natuurlijke bevalling of keizersnede is niet geheel – uhum – pijnloos. Dat je enkele dagen na de bevalling niet soepel rondwandelt, dat je nog steeds bang bent om naar het grote toilet te gaan, laat staan een blik down under te werpen is dus heel normaal. Maar wees gerust: de pijn verdwijnt langzaam aan, mits je voldoende rust neemt.

De ‘B’ van borstvoeding
Borstvoeding geven is niet altijd even makkelijk, dus voel vooral geen druk. Of je nu borst- of flesvoeding geeft, je bent sowieso een goede moeder. Mocht je ervoor kiezen om borstvoeding te geven, maar komt het moeilijk op gang, vraag dan je verloskundige om hulp.

De ‘C’ van chocolade
Verwen jezelf, je hebt een topprestatie geleverd.

De ‘D’ van darmkrampen
Bij de geboorte zijn de darmpjes van de baby nog niet volledig ontwikkeld. Daardoor kan hij de eerste maanden last hebben van darmkrampjes.

De ‘E’ van eten
Hoe vaak moet mijn baby eten? Sommige ouders houden een ritme aan, anderen voeden wanneer hun kind huilt. De keuze is aan jou. Doe waar je je het prettigst bij voelt.

De ‘F’ van flaters
De luier achterstevoren aangetrokken? Geen idee hoe je je baby moet vasthouden? Gênante ervaringen horen erbij. Maak je vooral niet druk, over een tijdje lach je erom.

De ‘G’ van geel zien
De lever van een pasgeboren baby is nog niet helemaal klaar om de stof bilirubine uit het bloed te filteren. Hierdoor kan de huid van je baby geel kleuren. Is je baby heel erg geel? Neem dan contact op met je arts.

De ‘H’ van haaruitval
Haal jij opeens bossen haar uit je borstel? Dat komt door de hormoonhuishouding. Niks aan te doen, het herstelt zich vanzelf.

De ‘I’ van in bad
Een babyhuid is teer, dus de baby hoeft niet elke dag in bad. Badder ook niet te lang en wees zuinig met het gebruik van zeep.

De ‘J’ van jeetje, waar blijft die roze wolk?
Het is normaal dat je niet direct op een roze wolk zit. Bij sommige moeders gebeurt dit pas na een paar dagen, weken of zelfs maanden. Ineens is er een nieuw persoon in huis die je niet kent. Ingewikkeld, maar die liefde komt vanzelf. Heb je het idee dat er iets anders aan de hand is, vraag dan je huisarts om hulp.

De ‘K’ van kraamtranen
Hoppa, kom maar door! Meestal krijg je ze op de derde dag na je bevalling. Hormonen, wennen aan de nieuwe situatie en een hoop emoties zijn de oorzaak.

De ‘L’ van liefde
Zoals we al zeiden, zit niet iedereen op een roze wolk, maar het kan natuurlijk wel! Je voelt direct een hoop liefde voor je kind en moet er niet aan denken dat dit kleintje iets overkomt.

De ‘M’ van meconium
Meconium is de allereerste ontlasting van je baby na de geboorte. Het is plakkerig, taai en is vaak zwart van kleur.

De ‘N’ van naweeën
Naweeën zorgen ervoor dat je baarmoeder na de bevalling weer zijn normale grootte krijgt.

De ‘O’ van obstipatie
Lukt het je even niet een grote boodschap te doen? Eet dan twee rijpe kiwi’s. Of dat zeggen ze toch.

De ‘P’ van pretoogjes
Och kijk nu, je baby doet voor het eerst zijn ogen open! En als je geluk hebt zie je hier en daar een stuiptrekking in het gezicht. Net of ’ie lacht. Zo lief.

De ‘Q’ van qualitytime
Je draagt ineens een ongelooflijke verantwoordelijk en daarom is het goed om elkaar te leren kennen. Neem daar vooral de tijd voor. Je bent nu moeder en dat is de belangrijkste baan op aarde.

De ‘R’ van regeldagen
Denk je het hele voedingspatroon onder de knie te hebben, verandert je kind weer van behoeftes. Wen er maar aan, eens in de zo veel tijd heeft je baby een regeldag waarop er niets mee aan te vangen is.

De ‘S’ van stuwing
In de kraamtijd gaan je borsten over van colostrum naar moedermelk. Gevolg: overvolle, pijnlijke borsten.

De ‘T’ van trofee
Kijk nu even naar je baby. Heb jij dus mooi even op de wereld gezet. Iets om trots op te zijn.

De ‘U’ van uitzet
Je kunt van tevoren alles nog zo tot in de puntjes voorbereiden, je zult zien dat er altijd wel íéts is dat je niet in huis hebt en ineens onmisbaar blijkt te zijn. Stel je dus in op flink wat ritjes naar de drogist of apotheek.

De ‘V’ van vloeien
Jakkes! Toch is het normaal dat je na je bevalling bloed en wondvocht verliest. Het duurt ongeveer vier tot zes weken na je bevalling. Je baby’tje heeft een pamper aan, maar jij voorlopig ook.

De ‘W’ van wat zijn dit voor geluiden?
Een baby kan in het begin behoorlijk vreemde geluiden produceren. Niet schrikken: je hebt geen varkentje of vogel op de wereld gezet. Het is normaal dat ‘ie zo nu en dan al eens een geluidje maakt.

De ‘X’ van xkjlqdmf
Ja, je bent mama geworden. Wauw. Sprakeloos. Het is je gewoonweg (opnieuw) gelukt. On-ge-lo-felijk.

De ‘Y’ van yoga
Beetje bij beetje begin je weer wat meer te bewegen. Vergeet ook vooral die bekkenbodemspieren niet te trainen zoals de kinesist je misschien heeft uitgelegd.

De ‘Z’ van zonder hulp
Op het moment dat de thuisverpleger voor de laatste keer de deur achter zich dichttrekt, denk je misschien: ik. kan. dit. niet. alleen! Geen paniek. Je zult zien dat je zonder helpende hand stiekem best al veel weet. En de rest? Volg je gevoel. Doe een vreugdedansje nu jij weer de baas bent in huis.

Auteur: Jill Goetschalckx

Artikel op Famme.be
bron: https://famme.be/eerste-dagen-met-je-baby/
verschenen op : 23/10/2018 , bijgewerkt op 31/01/2019
Famme.be
pub

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in op onze nieuwsbrief:

Nee, bedankt