WHO: pas op met alternatieve middelen

nieuws De wereldgezondheidsorganisatie (WHO) luidt de noodklok over het onveilige gebruik van alternatieve middelen. Het gaat dan vooral om ongeregistreerde alternatieve middelen, variërend van acupunctuur tot voedingssupplementen.
Van alternatieve geneesmiddelen wordt vaak gedacht ‘baat het niet, dan schaadt het niet’. Maar met het toenemende gebruik van deze middelen, is er ook een stijging van gevallen bekend, waarbij alternatieve middelen een averechtse werking hebben gehad of zelfs fataal zijn geweest. De WHO heeft weliswaar geen exacte gegevens, maar weet wel te melden dat er in China veel mensen onwel worden door het gebruik van alternatieve medicijnen. Veel Chinezen vertrouwen op deze traditionele geneeswijze.
Om de risico’s van het gebruik van alternatieve middelen te minimaliseren, heeft de WHO nu nieuwe richtlijnen opgesteld die de consument moeten adviseren. Dat gaat nu nog wel eens fout, bijvoorbeeld wanneer de consument zonder medeweten van de dokter, naast de klassieke medicijnen ook een alternatief middel gebruikt. Alternatieve geneesmiddelen kunnen soms gevaarlijke interacties veroorzaken bij een gelijktijdig gebruik met reguliere medicijnen, zoals bloedverdunners, aidsmiddelen, de pil en het vooral bij transplantaties gebruikte middel ciclosporine.
Ginkgo biloba kan bv. bloedingen veroorzaken na een operatie, Ginseng zou de werking van bloedverdunners verminderen, knoflook kan de werking van de aidsremmer Saquinavir sterk verminderen, Ma-Huang zou effect hebben op het hart en is daardoor rond operaties extra gevaarlijk, Sint Janskruid versnelt de afbraak van veel gewone geneesmiddelen waardoor de werking minder wordt.

Volgens de WHO moet een consument zich het volgende afvragen:
• Is een kuur met dit alternatieve geneesmiddel wel geschikt voor mijn kwaal?
• Zal de kuur met het middel werkelijk kunnen bijdragen aan mijn genezing?
• Is het medicijn bevorderlijk voor mijn gezondheid?
• Wordt de geneeswijze verstrekt of gegeven door een gekwalificeerde therapeut?
• Wat zijn de eventuele bijwerkingen van het product en welke voorzorgsmaatregelen moet ik treffen?
• Is de alternatieve therapie of kuur tegen een schappelijke prijs beschikbaar?

bron: BBC, WHO

Laatst bijgewerkt: augustus 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram