Een sterilisatie verhoogt het risico op prostaatkanker niet

Laatst bijgewerkt: January 2017
123-sterilis-man-vasectomie-full-11-16.jpg

nieuws Goed nieuws voor mannen die een vasectomie hebben ondergaan of overwegen: volgens een grootschalig Canadees onderzoek dat 30 jaar lang meer dan 360.000 mannen heeft gevolgd zouden mannen na een vasectomie geen hoger risico lopen op prostaatkanker. Het onderzoek verscheen in het vakblad Journal of Clinical Oncology.

Een vasectomie is een operatieve ingreep waarbij de zaadleiders worden onderbroken. Hierdoor kunnen zaadcellen uit de testikels niet meer bij de zaadvloeistof komen. Enkele jaren geleden had een studie een stijging van het risico op prostaatkanker aangetoond bij mannen die een vasectomie hadden ondergaan, maar het bleek niet de vasectomie te zijn die aan de oorsprong lag van dit hogere risico

zie ook artikel : Verhoogt sterilisatie kans op prostaatkanker?

Snel werd duidelijk dat de oorzaak ergens anders moest worden gezocht. Mannen die kiezen voor een vasectomie vormen een zeer specifieke populatie, die makkelijk kan worden opgevolgd voor prostaatkanker. Dit is een typisch voorbeeld van een foute interpretatie van epidemiologische gegevens.

Ook deze studie stelde vast dat de kans op prostaatkanker en op overlijden door prostaatkanker iets hoger ligt bij mannen die een vasectomie hadden ondergaan. Maar het verschil is zeer klein en kan te wijten zijn aan puur toeval. Volgens de auteurs wegen de voordelen van een vasectomie sterker door dan het beperkte risico.

zie ook artikel : Vasectomie (Sterilisatie van de man)

Bronnen:
http://www.bmj.com/content/355/bmj.i5546
http://www.kanker.be/nieuws/een-vasectomie-verhoogt-het-risico-op-prostaatkanker-niet


verschenen op : 11/01/2017

Reageer zelf

verberg bovenstaande gegevens :
je naam en emailadres verschijnen dan niet bij je reactie.
hou me op de hoogte van reacties :
telkens iemand een reactie plaatst bij dit bericht ontvang je een e-mail.
tekens over.
pub