Voeding die je gebit gezond houdt

nieuws Alle voedingsmiddelen, ook melk en groente, bevatten van nature bepaalde suikers. Al deze suikers kunnen tandbederf veroorzaken. Bovendien kunnen ook suikers worden toegevoegd, zoals in frisdranken, snoep, koekjes en gebak. Om de hoeveelheid suikers te beperken is het belangrijk dat u voedingslabels leest en voedingsmiddelen en dranken kiest met zo min mogelijk (toegevoegde) suikers. De bacteriën in uw mond zetten suikers en zetmeel uit voeding om in zuur. Iedere keer dat de bacteriën in de mond in contact komen met suiker, wordt dus zuur geproduceerd. Dit zuur tast de tanden aan. Hoe vaker u eet en hoe langer het voedsel in uw mond aanwezig blijft, hoe meer tandbederf er zal ontstaan.

Er zijn ook voedingsmiddelen die van nature of toegevoegde zuren bevatten. Ook deze zuren kunnen tandbederf veroorzaken. In veel dranken zitten verborgen zuren; de toegevoegde suiker zorgt ervoor dat de hoge zuurdosis niet opvalt. Die zuren kunnen het tandglazuur aantasten.

• Zorg dat u voldoende water drinkt. Drink zo min mogelijk frisdrank. Ook geen light-dranken, deze bevatten geen suikers, maar wel zuren. Ook vruchtensappen kunnen veel suikers en zuren bevatten. Voeg water toe aan de vruchtensappen om het zuur te verzwakken.
• Slik dranken zo snel mogelijk door.
• Vermijd zoetmiddelen zoals honing of siroop.
• Beperk het aantal eet- en drinkmomenten tot zeven keer per dag, inclusief tussendoortjes. Wie de hele dag door eet en snoept, houdt de zuurtegraad in de tandplak hoog en vergroot zijn kans op gaatjes in de tanden. Twee tot drie uur tijd tussen maaltijden en tussendoortjes laten, geeft het glazuur de kans zich te herstellen van de zuuraanval.
• Vermijd suikers buiten de maaltijden. Als u tussendoortjes eet, zorg dan dat u voedingsmiddelen kiest met weinig suikers, zoals kaas, rauwe groente, zuivere yoghurt, of een stuk fruit.
• Verhoog de speekselproductie. Speeksel normaliseert de zuurtegraad. Kauw daarom goed tijdens het eten. Suikervrije kauwgom (vanaf de leeftijd van zes jaar) verhoogt de speekselproductie en neutraliseert zo de zuren in de mond. Ook harde snacks zoals wortels en noten stimuleren de productie van speeksel.
• Yoghurt en yoghurtachtige producten zouden mogelijk ontstekingen aan het tandvlees kunnen voorkomen.
Poets uw tanden niet direct na het eten of drinken van zure dranken of voedingsmiddelen, maar wacht ongeveer één uur. Poets uw tanden in ieder geval twee keer per dag met fluoridehoudende tandpasta.


Laatst bijgewerkt: maart 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram