Zwangerschapsduur varieert van nature heel sterk

nieuws De gemiddelde tijd tussen ovulatie en geboorte 268 beslaagt, dat komt neer op 38 weken en twee dagen. Sommige vrouwen bevallen op 38 weken. Anderen op 42 weken. Lang werd gedacht dat die variaties grotendeels ontstonden doordat artsen de conceptiedatum niet goed konden vaststellen. Maar nieuw onderzoek in het tijdschrift Human Reproduction toont aan dat de lengte van een zwangerschap van nature sterk varieert, met zo’n vijf weken.

Factoren die de duur van een zwangerschap lijken te beïnvloeden, zijn onder meer de leeftijd van een vrouw: bij oudere vrouwen duurt de zwangerschap doorgaans langer. Ook het geboortegewicht van de moeder speelt een rol: vrouwen die zelf zwaarder waren bij de geboorte, bevallen vaak later (elke 100 gram extra is grofweg een dag langer zwanger). En als een vrouw eerder een lange zwangerschap heeft gehad, is het aannemelijk dat een volgende zwangerschap ook langer duurt.

Uit het onderzoek blijkt niet alleen dat de duur van zwangerschappen van nature sterk varieert. De onderzoekers ontdekten ook dat embryo’s die meer tijd nodig hebben om zich in te nestelen over het algemeen ook langer in de baarmoeder vertoeven. En zwangerschappen waarbij de hoeveelheid progesteron pas relatief laat toenam, duurden significant korter (gemiddeld twaalf dagen) dan zwangerschappen waarbij de hoeveelheid progesteron vroeg steeg.

Laatst bijgewerkt: mei 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram