Zwangerschapsacne: wat is het en wat kan je eraan doen?

dossier Als je zwanger bent, ondergaat je lichaam een heleboel veranderingen. Je hormonen spelen allerlei leuke spelletjes waardoor je moe wordt, rugpijn krijgt en soms ook last krijgt van acne. Wij leggen je uit wat zwangerschapsacne is en wat je eraan kan doen.

Wat is zwangerschapsacne?

Onder invloed van hormonen maakt je huid tijdens de zwangerschap meer talg aan. Sommige vrouwen krijgen hierdoor een mooie glans op de huid (‘zwangerschapsgloed’). Andere vrouwen kunnen last krijgen van puistjes (acne) doordat de talg zich ophoopt onder de huid, waardoor ontstekingen ontstaan. Vooral vrouwen die gevoelig zijn voor hormonale veranderingen kunnen met puistjes geconfronteerd worden. Maar het kan ook optreden bij vrouwen die nog nooit acne hebben gehad.

Wanneer krijg je zwangerschapsacne?

De zwangerschapsacne kan al vroeg in de zwangerschap ontstaan en kan zeer uitgebreid zijn, zowel in het gelaat als op de schouders, rug en borst. Naar het einde van de zwangerschap vermindert de acne en hij verdwijnt meestal weer na de bevalling, al kan dat wel enkele weken tot maanden duren.

Hoe kan je zwangerschapsacne behandelen?

De behandelmogelijkheden van acne tijdens de zwangerschap zijn beperkt. Raadpleeg altijd eerst je huisarts, en gebruik zeker geen acnegeneesmiddelen zonder dat eerst met je huisarts te overleggen. Hier alvast enkele dingen waar je op kan letten om je zwangerschapsacne te verminderen.
  • Reinig je huid elke avond en ochtend met water en een zeepvrij reinigingsproduct.
  • Gebruik alleen milde verzorgingsproducten, je huid is namelijk veel gevoeliger tijdens de zwangerschap. Wil je make-up gebruiken om de puistjes wat te bedekken, gebruik dan vetvrije make-up.
  • Scrubben of schuren wordt om dezelfde reden afgeraden.
  • Vermijd om aan de puistjes te krabben, dat kan kleine littekens veroorzaken.
  • De meeste middelen tegen acne, zoals vitamine A-zuur (isotretoïne) en bepaalde antibiotica, mogen niet tijdens de zwangerschap worden gebruikt. Ze kunnen ernstige bijwerkingen veroorzaken.
Bron: Huidfonds    


Laatst bijgewerkt: juli 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram