Kan je het geslacht van je baby beïnvloeden?

nieuws

Technisch gezien is het perfect mogelijk om zaadcellen en embryo’s op geslacht te selecteren en dus het geslacht van het toekomstige kind te bepalen. In België en Nederland is dergelijke geslachtsselectie enkel toegelaten om geslachtsgebonden erfelijke genetische afwijkingen, zoals bijvoorbeeld hemofilie, te vermijden. Een koppel dat drager is van een erfelijke ziekte die alleen jongetjes treft, kan dus geholpen worden zodat hun baby een meisje is. Dergelijke geslachtskeuze is niet toegelaten zonder medische reden, omdat de ouders gewoon liever een jongen of een meisje hebben.
 
Natuurlijke geslachtsbeïnvloeding
Er bestaan ook tal van ‘natuurlijke’ methoden om het geslacht van uw toekomstige kindje te beïnvloeden. De meeste van deze methoden missen echter elke wetenschappelijke grondslag, andere zouden mogelijk wel enig effect kunnen hebben.
 
Niet bewezen methoden en fabels:
- Wanneer de vader veel koffie drinkt is de kans op een jongen groter. Roken zou de kans op een jongen verminderen.
- vrijen bij volle maan verhoogt de kans op een jongen.
- Als je een jongetje wil, dan moet je de vader uitputten een paar dagen voor de vrijpartij. Veel zwaar fysiek werk laten doen zoals de tuin spitten enz. Wil je liever een meisje, dan moet je juist het omgekeerde doen, dus je man met rust laten en flink verwennen...
- De houding tijdens de seks: bij de missionarishouding (vrouw onder, man boven) is de kans op een meisje groter. Is het andersom (vrouw boven, man onder) dan is de kans op een jongen groter. 'Op zijn hondjes' zorgt voor een diepere penetratie waardoor het sperma dicht bij de baarmoederhals wordt afgezet. Dichter bij de baarmoeder is de omgeving minder zuur en dus minder ongunstig voor de 'gevoelige' mannelijke zaadcellen.
- Een orgasme bij de vrouw maakt de vaginale omgeving minder zuur, en is dus in het voordeel van de mannelijke zaadcellen. Wil je een meisje, dan mag de vrouw geen orgasme krijgen.
 
Methoden die mogelijk wel enig effect hebben
 
- Ovulatietiming
Een zaadcel kan of een Y-chromosoom of een X-chromosoom bevatten. Mannelijke Y-zaadcellen, zouden sneller ‘zwemmen’ maar korter leven dan vrouwelijke X-zaadcellen.
Door rekening te houden met de ovulatiedatum (het moment van de eisprong) zou u het geslacht enigszins kunnen beïnvloeden:
- Wil u een jongen, dan moet u ervoor zorgen dat het Y-zaad de eicel bereikt. Vrijen vlak voor de eisprong, verhoogt de kans daarop omdat het snelle Y-zaad het eerst de eicel zal bereiken. In de 4 à 5 dagen voor de eisprong mag u echter niet vrijen (om concurrentie met ‘vrouwelijke’ X-zaadjes te vermijden).
- Wil u een meisje, dan moet u 3 tot 5 dagen voor de eisprong vrijen, en nadien niet meer. Het vrouwelijke X-zaad leeft langer in de baarmoedermond dan het mannelijke Y-zaad, en zal die paar dagen kunnen overbruggen.
 
- Dieetmethoden
De theorie is dat men via de voeding van de vrouw rond de conceptie de chemische samenstelling van het baarmoederslijnvlies kan veranderen die voor een mannelijk of vrouwelijk chromosoom de kans verhoogt om zich te nestelen.
Sommige wetenschappers beweren dat het eten van veel zout, vlees en koolhydraten zou zorgen voor een jongen. Een zoutloos dieet levert juist een meisje op. Anderen beweren dan weer dat vrouwen voor een meisje natrium- en kaliumrijke voeding moeten eten. Voor een jongen moet de vrouw calcium- en magnesiumrijke voeding eten. Weer andere wetenschappers beweren dat het eten van veel eiwitten en dierlijke vetten, de kans op een jongen vergroten. Voor een meisje zou je juist meer suikers moeten eten.

Volgens recent onderzoek aan de universiteit van Maastricht in Nederland zou een zoutarm en calciumrijk dieet, in combinatie met geslachtsgemeenschap enkele dagen vóór de ovulatie, de kans op het krijgen van een dochter vergroten. Het gaat hier evenwel om een eerste onderzoek bij een beperkt aantal vrouwen, zodat het te vroeg is voor sluitende conclusies. Meer info hierover is te vinden op de website van Gender Consult -Adviesbureau voor natuurlijke geslachtsbeïnvloeding in Waalre.

Bronnen:
https://www.healthline.com
https://embryo.asu.edu


Laatst bijgewerkt: juli 2023

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram