Geen aspirine bij pijn of koorts tijdens tweede helft zwangerschap

Laatst bijgewerkt: juni 2022
123-acetylsalicylzuur-aspir-208-16.jpg

nieuws Aspirine (acetylsalicylzuur) – en andere NSAID’s (diclofenac, ibuprofen, naproxen) – mogen in de tweede helft van de zwangerschap niet gebruikt worden in de dosering die gebruikelijk is bij pijn of koorts. Dat zegt het Nederlandse Lareb, de overheidsdienst die toeziet op bijwerkingen van geneesmiddelen.

Er is een verhoogde kans op complicaties, zoals verminderde weeënactiviteit en versterkt bloedverlies tijdens de bevalling. Bij langdurig gebruik van hoge doseringen in de tweede zwangerschapshelft kunnen ook foetale nierfunctiestoornissen, verminderde hoeveelheid vruchtwater en verhoogde bloeddruk in de longslagader optreden. Ook kan er sprake zijn van vroegtijdige sluiting van de ductus arteriosus (het bloedvat dat de longslagader verbindt met de aorta).

Sommige zwangere vrouwen gebruiken preventief een lage dosis aspirine (30-100 mg/dag). Bijvoorbeeld bij een hoog risico op pre-eclampsie (combinatie van zwangerschapshypertensie en eiwitverlies via de urine). Ook bij preventie van arteriële trombose kan een lage dosis acetylsalicylzuur of carbasalaatcalcium worden gebruikt tijdens de zwangerschap. Bij behandeling met deze lage dosering zijn geen nadelige effecten gezien op moeder, foetus of neonaat.

Paracetamol
Paracetamol is gedurende de hele zwangerschap het middel van eerste keus bij pijn, griep en koorts. In de tweede helft van de zwangerschap mogen géén NSAID’s worden gebruikt in de dosering die gebruikelijk is bij deze klachten.


Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden. Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden.
Phonak

De impact van gehoorverlies op onze levenskwaliteit wordt vaak onderschat. Test vandaag nog jouw gehoor met de gratis online hoortest.

Test nu je gehoor...

Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram