SMS noodcentrales voor doven, slechthorenden en mensen met een spraakbeperking

123-gsm-tel-sms-bericht-170_02.jpg

nieuws Als u doof of slechthorend bent of een spraakgebrek hebt, maakt dat het moeilijker zo niet onmogelijk om zelf de nooddiensten te contacteren via een gewone spraakoproep. Sinds begin 2015 kunnen doven, slechthorenden en mensen met een spraakbeperking ook een SMS sturen naar de noodcentrales.

• Het is niet mogelijk om te SMS'en naar de traditionele noodnummers 112, 100 en 101, maar wel naar specifieke nummers die u kunt opvragen:
- Stuur 'contact' via SMS (8842) of via email (sms@ibz.fgov.be)
- U ontvangt dan twee specifieke noodnummers, een voor brandweer en een voor medische hulp.
In de toekomst zullen de traditionele noodnummers 112, 100 en 101 ook via SMS bereikbaar worden.

Als u de specifieke nummers opvraagt via SMS of e-mail, verklaart u daarmee op erewoord dat u zelf de noodoproepcentrales niet via een spraakoproep kunt contacteren. Als u niet doof of slechthorend bent of een spraakbeperking hebt mag u geen SMS sturen naar de noodcentrales!

• U kunt geen MMS versturen. De noodcentrales zijn enkel bereikbaar via SMS. Let daarom op dat uw gsm of smartphone een lang SMS-bericht niet omvormt tot een MMS-bericht als u de noodcentrales contacteert.

• Als u in het buitenland bent kunt u geen sms voor hulp sturen naar de specifieke nummers. U zult een foutboodschap ontvangen.

• SMS'en naar de noodnummers is gratis maar uw GSM moet een Belgische SIM-kaart hebben.

Laatst bijgewerkt: september 2015

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram