Veilig schaatsen op natuurijs

nieuws Hoofdbescherming
Bij het schaatsen is het van belang dat je hoofdbescherming draagt. Omdat er nog geen helm voor schaatsen is ontwikkeld, volstaat het om een shorttrackhelm, snowboardhelm of fietshelm te dragen. Wanneer je voor een fietshelm kiest, let dan wel op dat de achterkant rond is en geen uitstekende punten bevat, deze helmen zijn niet geschikt voor op het ijs.
Let bij de aanschaf van een helm op dat deze is voorzien van een CE-markering. De snowboardhelm dient te voldoen aan de Europese norm EN 1077, een fietshelm aan de Europese norm EN 1078.
De smartcap is een lichtgewicht hoofdbescherming voor schaatsers. De hoofdbeschermer voldoet niet aan eisen die worden gesteld aan beschermingsmateriaal of helmen, maar biedt een goede basisveiligheid.
Een muts geeft het hoofd warmte en vormt een lichte barrière tussen je hoofd en het ijs wanneer je valt. Door een muts te dragen, kun je de kans op oppervlakkige schaaf- of snijwondjes verkleinen.

Polsbescherming
Polsletsels zijn veel voorkomende blessures bij schaatsen. Polsbeschermers zijn een effectieve manier om dat te helpen voorkomen. Ook dragen de spalken bij aan het voorkomen van schaafwonden en ander oppervlakkig letsel.
• De spalken in de polsbeschermer moeten veerkrachtig, sterk en glad zijn.
• Zorg dat de polsbeschermer is voorzien van een breed beschermingsstuk bij de handpalm.
• De polsbescherming moet door middel van banden stevig aangetrokken kunnen worden.
• De polsbeschermer moet op zijn plaats blijven zitten tijdens een val.

Warming up en cooling down
Een goede warming up zorgt ervoor dat de bewegingsmogelijkheden, de lenigheid en de belastbaarheid worden vergroot, waardoor er minder kans op blessures bestaat. Zonder opwarmen beginnen is haast vragen om blessures. Draai daarom voorafgaand aan het schaatsen altijd warm. Een goed opgebouwde warming up bij schaatsen bestaat uit rustig 5 tot 10 minuten inlopen gevolgd door een schaatsspecifieke warming up op het ijs, waarbij je aanvankelijk rustig wat ronden schaats, gevolgd door enkele versnellingen. In totaal moet je voor een warming up zo’n 15 tot 20 minuten uittrekken.
Na afloop van het schaatsen moeten de spieren afvalstoffen en warmte kwijt, waardoor er een beter herstel mogelijk is. Dit voorkomt onder andere spierpijn. Daarom is het belangrijk om rustig zo’n 5 minuten uit te schaatsen, waardoor je lichaam de kans krijgt om tot rust te komen en afvalstoffen af te voeren. Ook een lauwe douche en een massage van de zwaarst belaste spieren kunnen een onderdeel vormen van de cooling down. Op deze manier heb je er alles aan gedaan om de kans op blessures te verminderen.

Meer info:
www.voorkomblessures.nl


Laatst bijgewerkt: mei 2021

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram