- dossierVaginale infecties: het verschil tussen vaginitis, candidiasis en bacteriële vaginose
- nieuwsAcute diarree op reis: hoe kan je als ouder anticiperen?
- dossierLeptospirose (rattenziekte) en ziekte van Weil
- nieuwsSchoolvakanties, brugdagen en verlengde weekends in Vlaanderen in 2025
- dossierUterus bicornis: een ‘dubbele baarmoeder’
Maandstonden beïnvloeden reisziekte
nieuws
Vrouwen tijdens de maandstonden zijn gevoeliger voor reisziekte, zo blijkt uit een Britse studie waarvan de resultaten verschenen in het gereputeerde medische vaktijdschrift The Lancet.
Vrouwen hebben meer last van migraine dan mannen. De migraine-aanvallen volgen bij hen vaak het patroon van menstruele cyclus. Vrouwen zijn ook iets vatbaarder voor reisziekte en ook hier lijkt er een verband met de cyclus te bestaan. Verder blijken mensen met migraine over het algemeen eveneens vatbaarder voor reisziekte, ongeacht het geslacht. Volwassen aan migraine migraine lijden, bleken als kind vaak gevoeliger voor reisziekte te zijn.
Al deze vaststellingen wijzen op de mogelijkheid dat beide aandoeningen via dezelfde mechanismen veroorzaakt kunnen worden. Het probleem is echter dat een aantal symptomen van reisziekte en migraine overlappen en dat het dus moeilijk is om de twee uit elkaar te houden.
Een groep Britse wetenschappers zocht naar meer duidelijkheid in dit ingewikkelde kluwen van reisziekte, migraine en maandstonden. Zij volgden daartoe een 50 deelnemers (mannen en vrouwen) van de Global Challenge, een zeilwedstrijd rond-de-wereld. Nagenoeg elke zeiler wordt ooit wel eens zeeziek, ook al zijn zij reeds aanzienlijk gewend aan de voortdurende bewegingen van hun boot. Als ze zeeziek worden, gebeurt dit trouwens meestal tijdens extreme omstandigheden. Vermits de zeilers van de Global Challenge lange tijd op zee verbleven, waren dit unieke omstandigheden om het verband tussen reisziekte, migraine en maandstonden te onderzoeken.
Reisziekte en migraine bij de vrouwelijke deelneemsters toonden een duidelijk verband met de maandelijkse cyclus. De beide problemen deden zich vooral voor rond de maandstonden, nl. van 3 dagen vòòr tot het einde van de bloedingen.
De vatbaarheid voor reisziekte leek bij de mannen een cyclus van 4 tot 5 dagen te vertonen, maar meer onderzoek is nodig om dit te bevestigen. Hoofdpijn leek bij hen geen probleem te vormen.
De mannen en vrouwen die migraine-aanvallen kregen tijdens de race, hadden ook vaker last van zeeziekte en andere vormen van hoofdpijn. Verder leek er geen duidelijk verband te zijn tussen een bestaande migraine en de vatbaarheid voor reisziekte.
Het verder blijven innemen van de pil lijkt geen geschikte methode om mogelijke problemen van migraine of reisziekte te vermijden. Er zijn geen bewijzen dat dit helpt.
Vrouwen die last hebben van reisziekte kunnen hiertegen veel beter een geneesmiddel innemen, zoals bv. Touristil®. Een eventueel toevallige samenloop tussen de reisziekte en de menstruatie is daarbij van geen belang. Men kan het geneesmiddel gewoon blijven gebruiken.