Is pikant eten slecht voor de maag?
nieuws
Dat je van pikant eten diarree, een maagzweer of zelfs kanker zou krijgen, is een hardnekkig fabeltje. Dat pikant eten zou helpen om te vermageren of dat het zou beschermen tegen kanker is evenmin aangetoond.
Het vermeende verband tussen pikant eten en diarree heeft waarschijnlijk te maken met het feit dat het eten in tropische landen vaak pikant is. Maar als je daar diarree krijgt, gaat het meestal om een darminfectie die niets met het pikant eten heeft te maken. Het klopt wél dat pikante spijzen bij sommige mensen maag en darmen kunnen irriteren, maar dit geeft hoogstens wat tijdelijk ongemak zoals een zwaar gevoel of krampen. Ook kan de anus geïrriteerd worden omdat daar pijnreceptoren zitten die kunnen reageren op de pikante stoffen. Maar dat betekent dus niet dat de stoelgang veroorzaakt wordt door die stoffen. Dat ze blijvende schade zouden kunnen veroorzaken of aan de basis kunnen liggen van een maagzweer, is onzin. Mensen die al een maagzweer hebben of gemakkelijk last hebben van maagzuur, wordt meestal wel aangeraden om niet al te pikante gerechten te eten om hun gevoelige maag niet extra te irriteren.
Dat mensen die veel pikante spijzen eten, en dan met name chilipepertjes en producten op basis van rode of chilipepertjes zoals sambal, tabasco, harissa, chilipoeder enz., meer kans hebben op mond-, keel- of slokdarmkanker, is nooit aangetoond. Ook het omgekeerde, dat capsaïcine, dat is de actieve stof in die pepertjes die verantwoordelijk is voor het brandend gevoel, kanker zou kunnen voorkomen, is evenmin bewezen.
Met betrekking tot het effect van capsaïcine op de eetlust is er ook geen wetenschappelijke zekerheid. Zo wordt onder meer beweerd dat capsaïcine (en het verwante piperine uit peperkorrels) een eetlustremmend effect heeft, en dus en zou kunnen helpen om te vermageren. Omgekeerd zou het de thermogenese na een maaltijd stimuleren waardoor meer calorieën worden verbruikt, wat ook weer zou kunnen helpen bij vermageren. Deze beweringen konden tot nu toe niet bewezen worden. Van piperine uit peperkorrels wordt ook verondersteld dat zij een beschermend effect heeft op de lever en een positief effect op het opnemen van vitamines en de vetverbranding. Ook deze claims zijn niet wetenschappelijk bevestigd.
Dat het ten slotte verkoudheden zou kunnen voorkomen, is evenmin bewezen.
Capsicaïne wordt tegenwoordig wel gebruikt in pijnstillende zalven en bij de behandeling van mensen met niet-allergische chronische neusklachten.
Een paar tips:
- Wanneer je de vruchten oogst of opensnijdt, niet met handen en vingers aan ogen, mond of neus komen. Wanneer je dit onbewust toch doet, moet je veelvuldig spoelen met lauw water. De bijtende stoffen kunnen urenlang aan vingers, messen of snijplanken blijven zitten en zo hun scherpe smaak doorgeven
- Wanneer je mond brandt na het eten van een gerecht met pepertjes, helpt het niet om water te drinken omdat capsicaïne slecht oplosbaar is in water. Het is veel beter oplosbaar in vet en alcohol. Je eet beter wat droog brood, kroepoek of rijst, of drinkt melk of yoghurt. Ook alcohol, mits van voldoende sterkte werkt goed, capsaïcine en piperine lossen namelijk goed op in alcohol. Bier bevat niet genoeg alcohol, dus heeft nauwelijks effect.