Antioxidanten kunnen misschien kanker bevorderen

Laatst bijgewerkt: augustus 2019

nieuws De laatste tijd verschijnt meer en meer onderzoek waaruit blijkt dat antioxidanten zoals vitamine E, bèta-caroteen en vitamine C geen of nauwelijks effect hebben op het voorkomen van kanker. Nieuw onderzoek toont nu zelfs aan dat ze mogelijk schadelijk zijn.
De hypothese dat antioxidanten gezond zijn stamt uit de jaren tachtig van de vorige eeuw. Toen ontstond het idee dat veel ziektes zoals kanker, hart- en vaatziekten en diabetes worden veroorzaakt door vrije radicalen. Dat zijn reactieve moleculen die eiwitten en DNA kunnen beschadigen. Vrije radicalen ontstaan door schadelijke invloeden als zonlicht, tabaksrook, asbest, maar ook simpelweg door te ademen; zuurstof is namelijk een reactief molecuul.
Antioxidantia zouden deze vrije radicalen kunnen neutraliseren. Dat is althans de theorie. Bij de mens is de gunstige werking van extra antioxidanten onder de vorm van vitaminepillen echter nooit bewezen. Bovendien blijken de vrije radicalen niet alleen maar negatief te zijn: ze beschermen bijvoorbeeld tegen gevaarlijke bacteriën.

Een publicatie van mei dit jaar in het Amerikaanse wetenschappelijke tijdschrift PNAS stelt dat antioxidanten de gezonde werking van sporten teniet doen, door het natuurlijke antioxidantsysteem te verstoren. Een andere publicatie in Nature toont aan dat antioxidanten kanker niet bestrijden, maar de kankercellen juist helpen te overleven.
Moraal van het verhaal: vitaminepillen heb je normaal niet nodig, bovendien kunnen ze zelfs schadelijk zijn.
Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden. Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden.
Phonak

De impact van gehoorverlies op onze levenskwaliteit wordt vaak onderschat. Test vandaag nog jouw gehoor met de gratis online hoortest.

Test nu je gehoor...

Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram