Waarom wij niet bang moeten zijn voor Ebola

123-ebola-gevaar-170-08.jpg

nieuws Sinds de uitbraak in maart 2014 grijpt het Ebolavirus steeds verder om zich heen in West-Afrika. Afrika. Met nu al meer dan 1.000 doden is het de dodelijkste uitbraak van het virus ooit.
Ebola is een zeldzame maar ernstige besmettelijke infectieziekte. De kans om ebola te krijgen is erg klein. Zelfs als u in landen reist waar ebola voorkomt, in Guinee, Liberia, Sierra Leone en Nigeria. In ons land raadt Buitenlandse Zaken niet-noodzakelijke reizen naar de getroffen landen (Guinee, Sierra Leone, Liberia en Nigeria) af, omwille van mogelijke beperkingen in de bewegingsvrijheid van reizigers die kunnen worden opgelegd door de lokale autoriteiten ter indijking van de verspreiding van het ebolavirus.

Ook worden extra voorzorgsmaatregelen geadviseerd indien u naar een van deze landen reist:
• Vermijd contact met zieke mensen
• Vermijd het manipuleren van zaken die mogelijk in contact kwamen met bloed of lichaamsvochten van besmette personen.
• Vermijd contact met wilde dieren (apen, vleermuizen)
• Eet geen rauw vlees of ‘bushmeat’
• Volg de gebruikelijke reisadviezen en ook de extra hygiëneadviezen.

Ebola-import in ons land
De kans dat Ebola ook bij ons wordt geïmporteerd, is uiterst klein, maar kan niet volledig worden uitgesloten, zegt onder meer de Wereldgezondheidsorganisatie. Dat kans dat de ziekte zich hier kan verspreiden, is echter zo goed als uitgesloten. Dat stellen gezondheidsautoriteiten in Nederland en België. Daarvoor is de ziekte niet besmettelijk genoeg en zijn de controlemogelijkheden in Europa voldoende uitgebouwd.
De Hoge Gezondheidsraad heeft alvast een aantal richtlijnen voor artsen en ziekenhuizen opgesteld indien ze geconfronteerd worden met mensen die recent zijn teruggekeerd uit Guinee, Sierra Leone, Liberia of Nigeria, en die ziektetekenen vertonen die kunnen wijzen op ebola. Alle ziekenhuizen in ons land zijn daarop voorbereid.

Als u zich ziek voelt binnen 3 weken na verblijf in uit Sierra Leone, Liberia of Guinée Conakry, vraag dan dringend om expert medisch advies en vermeldt daarbij uw reisgeschiedenis. Door een aantal vragen te stellen kan de arts dan uitmaken of u wel degelijk een reëel risico voor ebola heeft gelopen.

Lees ook: Ebola in 10 vragen

Meer info

http://tinyurl.com/HGR-9188-ebola
www.itg.be/itg/GeneralSite/Default.aspx?WPID=688&MIID=637&IID=367&L=N
www.lcr.nl/
www.rivm.nl/Onderwerpen/E/Ebola
www.nhg.org/actueel/nieuws/informatie-over-ebola-uitbraak-west-afrika-2014
www.ecdc.europa.eu
www.who.int/csr/disease/ebola/en/


Laatst bijgewerkt: september 2014

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram

[ X ]

Blijf op de hoogte!

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.



Nee, bedankt