Termen als ‘ambachtelijk’, ‘vers’, ‘natuurlijk’ en ‘zonder conserveermiddelen’ zijn nietszeggend

123-bakker-brood-bakken-170-10.jpg

nieuws

Voedingsproducenten zetten consumenten op het verkeerde been met termen als ‘ambachtelijk’, ‘vers’, ‘natuurlijk’ en ‘zonder conserveermiddelen’. Het klinkt gezond maar het zijn meestal loze termen. Dat zegt het Nederlandse Voedingscentrum.

Zo betekent ‘zonder conserveermiddelen’ níet dat deze producten per se gezonder zijn. Vaak gaat het om producten waar helemaal geen conserveermiddelen voor gebruikt hoeven te worden. Soep uit een blik is bijvoorbeeld verhit, waardoor je geen conserveermiddelen meer nodig hebt om het lang goed te houden. Conserveermiddelen worden gebruikt om de houdbaarheid van producten te garanderen. Het komt de voedselveiligheid ten goede. Dankzij conserveermiddelen wordt het risico verkleind dat je ziek wordt van een product als gevolg van schadelijke bacteriën. Conserveermiddelen worden in verschillende producten gebruikt. Voorbeelden zijn: kaas, vleeswaren, sauzen en salades voor op brood. Deze middelen zorgen ervoor dat producten langer goed blijven, waardoor er minder voedsel verspild wordt.

Andere misvatting onder consumenten betreft ‘ambachtelijk’. De term ‘ambachtelijk’ hoeft dus niets te zeggen over of het product uniek is, of er een vakman aan te pas is gekomen om het te maken, of dat er een oud recept wordt gebruikt zonder toevoegingen. Producten met het label 'ambachtelijk' of 'artisanaal' kunnen ook grootschalig zijn geproduceerd in een fabriek.

Vers’ zegt niets over hoe lang geleden het geproduceerd is of hoe lang het al in het schap ligt. De term ‘vers' wil ook niet zeggen dat het gezonder is dan andere producten. Het is dus eigenlijk een lege term.

En als er ‘natuurlijk’ op het etiket staat, wil dat niet zeggen dat er geen E-nummers in zitten, aldus het Voedingscentrum. De term natuurlijk is niet wettelijk vastgelegd. Fabrikanten kunnen er dus naar eigen inzicht gebruik van maken. E-nummers kunnen bijvoorbeeld ook van natuurlijke oorsprong zijn. Neem bijvoorbeeld E160, dit is lycopeen, een rode kleurstof die gewonnen wordt uit rijpe tomaten. Om het product natuurlijker te laten lijken gebruiken fabrikanten soms de namen van een stof in plaats van het e-nummer (citroenzuur in plaats van E330). Dit klinkt natuurlijker en gezonder, maar het zijn ook E-nummers.

Lees ook: Regels voor voedseletikettering worden strenger

Lees ook: Gezondheidsbeweringen van voedingsmiddelen

Laatst bijgewerkt: oktober 2014

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram