Steeds meer kinderen vergiftigd door vloeibaar wasmiddel
nieuws
Het Nederlandse NIVC, het Nationaal Vergiftigingen Informatie Centrum, krijgt de laatste tijd opvallend meer meldingen binnen van kinderen die per ongeluk vloeibaar wasmiddel innamen. Terwijl er dat in 2011 nog 201 waren, steeg het aantal in 2012 tot 381 en vorig jaar zelfs tot 445.
Ruim de helft van de wasmiddelvergiftigingen kwam door zogeheten liquid caps of pods. Dat zijn zakjes van water oplosbaar folie gevuld met geconcentreerd wasmiddel, die in de trommel van de wasmachine geplaatst worden, waarna het wasgoed er bovenop gelegd wordt en de was gedraaid kan worden. Ze zien eruit als speelgoed of snoepjes en daarom gebeuren er steeds meer ongelukken met jonge kinderen. Eerder waarschuwden ook het Belgische Antigifcentrum en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) in een rapport voor de risico’s van dergelijke capsules.
In België nam het aantal meldingen de laatste jaren ook fors toe. In 2013 waren er dat 198, wat 32 procent meer is dan in 2012.
De reden dat het aantal meldingen is toegenomen, is omdat dergelijke capsules meer en meer verkocht worden. Bovendien is de schade die vloeibare wasmiddelen maken vaak ernstiger is dan die met wasmiddelen in een fles. De vloeibare middelen zijn immers irriterender.
Risico’s
De vloeistof in deze liquid caps bevat detergentia in hogere concentraties dan gebruikelijk is in vloeibaar wasmiddel uit een fles. Daarnaast worden in liquid caps glycolen als oplosmiddel gebruikt in plaats van water zoals in gewoon vloeibaar wasmiddel gebruikelijk is.
De zakjes moeten kunnen oplossen in water op lage temperatuur (30°). Bij lichaamstemperatuur van handen of mond kunnen ze dus openscheuren en kunnen de sterk geconcentreerde producten vrijkomen.
• Als de vloeistof in aanraking komt met de ogen kan dit ernstige irritatie en soms zelfs pijnlijke schade aan het hoornvlies veroorzaken. In dit geval is medische hulp noodzakelijk. Deze schade is na behandeling gelukkig omkeerbaar.
• Bij inslikken van vloeibare wascapsules irriteert het product de slokdarm. Ook misselijkheid en braken kunnen voorkomen. Als de vloeistof rechtstreeks tot achteraan in de keel geraakt, kan dit ademhalingsmoeilijkheden veroorzaken en kan een hospitalisatie nodig zijn.
Behandeling
Neem in geval van een ongeval met deze capsules best contact op met het Antigifcentrum, maar u kunt alvast enkele eerste zorgen toedienen:
Bij oogcontact
• Het oog gedurende een tiental minuten goed uitspoelen met lauw water.
• Als het ongemak aanhoudt, biedt u zich het best aan bij een spoedarts voor een oogonderzoek.
Bij huidcontact
• Grondig spoelen met lauw water, minimaal 15 minuten.
• Verwijder kleding waarop het product is gemorst.
Bij inslikken
• Laat het kind niet braken. Dit kan complicaties geven.
• Spoel de mond met water.
• Als het wasmiddel is ingeslikt, het kind een beetje water laten drinken en daarna iets vettigs te eten geven, bijvoorbeeld een klontje boter of mayonaise. Als dit snel na de inname gebeurt, dan kan het de inwerking van het wasmiddel op de weefsels verkorten en daarmee schade aan weefsels beperken.
• Als het kind binnen 6 uur na inname gaat hoesten, benauwd wordt of koorts krijgt, kan dat wijzen op een chemische longontsteking. In dat geval een arts raadplegen.
Voorzorgsmaatregelen om ongelukken te vermijden
Vooral jonge kinderen spelen graag met deze capsules, die makkelijk openscheuren als er op gebeten wordt.
• Bewaar de capsules buiten het zicht en het bereik van kinderen (bijvoorbeeld niet in een doos op de wasmachine).
• Berg de producten na gebruik onmiddellijk op, liefst in een doos die kinderen niet gemakkelijk openkrijgen.
Bronnen
www.umcutrecht.nl/subsite/nvic/nieuws/2014/07/Vergiftigingen-met-capsules-vloeibaar-wasmiddel.htm www.antigifcentrum.be/huishouden/vloeibare-wasmiddelen-capsules
www.vwa.nl/actueel/nieuws/nieuwsbericht/2038463/houd-capsules-met-vloeibaar-wasmiddel-uit-de-buurt-van-kinderen