Licht hoofdtrauma: een CT-scan nemen of niet ?

123m-pat-CTscan-oz-zh-02-17.jpg

nieuws Jaarlijks worden er in België ongeveer 26.000 hoofdtrauma’s opgelopen. De meeste (89%) zijn gelukkig lichte trauma’s en geen of weinig bewustzijnsverlies). Deze patiënten lopen een laag risico op ernstige hersenbeschadiging (ongeveer 7%).

Omdat men het risico niet wil lopen om een mogelijk zwaar hersenletsel over het hoofd te zien, wordt bij deze patiënten uit voorzorg vaak een CT-scan uitgevoerd. Daarbij wordt er geen rekening gehouden met de kosten en de blootstelling aan de schadelijke stralen. Kunnen we degenen die een reëel risico lopen, dan niet beter identificeren ?

Het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE) onderzocht een recente publicatie uit de JAMA. Daarin wordt de betrouwbaarheid van twee klinische algoritmes onderzocht, de New Orleans Criteria en de Canadian CT Head Rule, om de patiënten met een zeer klein risico op ernstige hersenbeschadiging te identificeren.
Bij patiënten met licht hoofdtrauma, wijst het ontbreken van elk teken vermeld in één van beide algoritmen erop dat de kans op een ernstige hersenbeschadiging laag is. Een CT-scan is dan niet aangewezen.
Een gebruik van deze klinische algoritmes zou dus het aantal CT-scans kunnen beperken.

New Orleans criteria Canadian CT Head Rule
1. > 60 jaar 1. 65 jaar of ouder
2. Braken 2. Braken (>1 keer)
3. Geheugenverlies (Persisterende anterograde amnesie) 3. Geheugenverlies van langer dan 30 minuten
4. Zichtbaar supraclaviculair trauma 4. Vermoeden van open schedelbreuk, van indeuking of van schedelbasisfractuur
5. Intoxicatie (alcohol, drugs) 5. Hoog-energetische schok (voetganger geraakt door een voertuig, passagier uit een voertuig geslingerd, val van > 1 m of meer dan 5 treden)
6. Convulsies (stuipen) 6. Glasgow Comaschaal (GCS) <15 na 2 uren
7. Hoofdpijn   

De patiënten op wie geen enkel teken van het algoritme van toepassing is, lopen een laag risico op ernstig hersenletsel.
De patiënten op wie één of meerdere tekens van het algoritme van toepassing zijn, kan men naar huis laten vertrekken, in observatie nemen of een CT scan laten ondergaan. De uiteindelijke keuze is afhankelijk van de zorglocatie, de kans op een letsel volgens het oordeel van de clinicus, de voorkeur van de patiënt, het aantal positieve tekens in het algoritme en de aanwezigheid van bepaalde, specifieke elementen.
In België wordt momenteel niet aanbevolen om klinische algoritmen te gebruiken om hersenletsels na een mild hoofd- trauma uit te sluiten.

Bron:

https://kce.fgov.beLaatst bijgewerkt: augustus 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram