Teken worden actief bij warmer weer

123-teek-vinger-cl-up-05-17.jpg

nieuws Met de lente begint ook het tekenseizoen. Ze komen vooral voor van maart tot november, als het warmer is dan 7 graden. Sommige teken zijn besmet met bacteriën. Ze kunnen dan ziekten overdragen, zoals de ziekte van Lyme. De kans daarop is echter relatief klein. In België schat men dat 10% van alle teken besmet zijn. Het overdrachtsrisico van de bacterie stijgt naarmate de teek langer blijft vastzitten op de huid. Als de teek binnen 12 tot 24 uur verwijderd wordt is de kans op besmetting klein. Na een beet van een teek, bedraagt het risico op de ontwikkeling van de ziekte ongeveer 1 tot 3%.

Lees ook: Ziekte van Lyme: hoe ernstig is een besmetting?

Lees ook: Zijn teken gevaarlijk?

Hoe kan je een tekenbeet voorkomen?

  • Om besmetting te voorkomen, wordt meestal aangeraden om bij spelen, wandelingen en werk in bossen waar besmette teken voorkomen, en zeker in een bos met lage onderbegroeing, de huid te beschermen met lange mouwen, lange broekspijpen en gesloten schoenen. Daarnaast is het aangeraden om op de paden te blijven en niet door struiken en planten te kruipen waarop misschien teken zitten te wachten op een gastheer. 
  • Zet kinderen een pet op (teken vallen op het hoofd). 
  • Kampeer niet aan de bosrand, niet langs de omzoming van de camping.
  • In verdachte gebieden wordt aangeraden het hele lichaam om de 3-4 uren te controleren op de aanwezigheid van teken.
  • Insectenwerende middelen zoals DEET beschermen onvoldoende tegen teken. 

Hoe verwijder je een teek?
Heb je een wandeling gemaakt in een park of bos, of ben je in de tuin geweest? Controleer jezelf en jouw kinderen dan goed op teken. Check vooral de oksels, liezen, knieholtes, nek en achter de oren. 
Ontdek je een teek, verwijder deze dan zo snel mogelijk. 

  • Het verwijderen van een teek gebeurt best met een pincet of een speciale tekentang. Grijp de teek vast zo dicht mogelijk bij de huid. Vermijd daarbij om het lichaam van de teek te verpletteren. Probeer de kop van de teek te vatten met behulp van een pincet (of twee vingers), zachtjes draaien/trekken om de teek te verwijderen (geen enkel deel van de teek onder de huid laten zitten).
  • De teek niet uitbranden, geen olie gebruiken om de teek te verdoven. 
  • Ontsmet nadien de huid en steriliseer de pincet (door ze even in kokend water te leggen). 
  • Noteer de datum en de plaats van een tekenbeet. Normaal gezien kleurt de huid rondom de beet lichtjes rood en verdwijnt dit vanzelf na een paar dagen. Indien dit niet het geval is, contacteer dan je huisarts. 

Neem contact op met uw huisarts
  • als het niet lukt de teek te verwijderen
  • als de teek 24 uur of langer in uw huid heeft gezeten
  • als je dagen tot 3 maanden na een tekenbeet klachten krijgt, zoals een grote rode vlek of ring die langzaam groter wordt, griepachtige verschijnselen of gewrichtsklachten.

Bronnen
http://www.tekenbeten.be/
www.zorg-en-gezondheid.be/studiedag-teken-en-tekenziekten-in-vlaanderen
https://ticksnet.wiv-isp.be/ticks


Laatst bijgewerkt: april 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram