Week van de pijn: De rug beschermen door te rusten? Niets is minder waar!

nieuws Zeven Belgen op 10 hebben wel eens rugpijn tijdens hun leven. De helft van de patiënten zal binnen de twee jaar opnieuw last hebben van rugpijn.
Veel vooroordelen leiden tot een slechte aanpak van rugpijn en tot het ontstaan van chronische pijn, klachten en langdurige beperkingen.
Vaak wordt gedacht dat deze pijn veroorzaakt wordt door problemen van de wervelkolom. Niets is minder waar: 95% van de patiënten kampt met mechanische rugpijn. Die wordt veroorzaakt door spieren, gewrichtsbanden of gewrichten van de rug die niet voldoende bewegen of niet correct werken. In 90% van de gevallen verdwijnt de mechanische rugpijn in de weken die volgen. Dit neemt niet weg dat de helft van de patiënten binnen de twee jaar opnieuw last zal hebben van rugpijn.
Lange tijd werden langdurige rustperiodes voorgeschreven om rugpijn te behandelen. Vandaag wordt platte rust niet langer aanbevolen. Het is bij rugpijn net bijzonder belangrijk om de vicieuze cirkel van rust te doorbreken. Rust brengt enkel bijkomende problemen mee: verminderde spierkracht, stramme gewrichten, neerslachtigheid, verlies van fysieke conditie, een sterker pijngevoel en moeizame hervatting van de activiteiten. Uiteraard kan het bij intense pijn aangeraden zijn om de activiteiten wat terug te schroeven of om één of twee dagen te rusten. Dat neemt niet weg dat het ook in dat geval absoluut noodzakelijk is om de dagelijkse activiteiten zo snel mogelijk te hervatten.
Een correcte aanpak van rugproblemen is een multidisciplinaire aanpak. De behandeling bestaat uit spierversterkende oefeningen, ergotherapie, rugschool, enzovoort, in combinatie met een toediening van de juiste medicatie onder toezicht van medische professionelen. Bij louter simpele, mechanische rugpijn zijn eenvoudige pijnstillers, zoals paracetamol veelal voldoende. Bij hardnekkige pijnen kan er nog andere medicatie worden voorgeschreven. Op deze manier kunnen de dagdagelijkse activiteiten snel hervat worden op een pijnloze manier.

Langdurige rustperiodes kunnen nefaste gevolgen hebben : Ze leiden vaak tot chronische pijn en vertragen de revalidatie naar een normaal leven zonder pijn. Spierversterkende oefeningen kunnen toekomstige rugpijn voorkomen en kunnen ook een verergering van actuele rugpijn tegengaan.

In het kader van de week van de pijn, die dit jaar van 20 tot 26 oktober plaatsvindt, wordt in 5 Belgische stations campagne gevoerd rond rugpijn: Brussel-Centraal, Gent-Sint-Pieters, Antwerpen-Berchem, Luik-Guillemins en Charleroi-Zuid.


www.weekvandepijn.be


Laatst bijgewerkt: augustus 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram