Meer klachten over roken van waterpijp op café

nieuws De controledienst Tabak en Alcohol van de FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu krijgt de laatste maanden meer klachten over het roken van een waterpijp op café.

Vaak gaat het om de rokers zelf die hun proces-verbaal aanklagen. Eén veelgehoord argument van de rokers is dat de eigenaar zelf had aangeboden om de waterpijp te roken en dat zij als klant niet wisten dat dit verboden was. Niettemin riskeren zowel de rokers als de uitbaters voor deze inbreuk een boete.

De wetgeving is duidelijk: alle tabaksproducten en soortgelijke producten, dus ook de speciale pijptabak voor waterpijpen,
vallen onder het rookverbod
en mogen dus enkel in de rookkamer of in open lucht worden gerookt. Rokers die betrapt worden op het roken van een waterpijp in een openbare ruimte of horecazaak, kunnen een boete van 160 EUR krijgen van de controledienst Tabak en Alcohol. Voor uitbaters ligt de boete tussen 300 en 600 EUR.

Waterpijp roken wordt stilaan populairder. Heel wat mensen denken ten onrechte dat de waterpijp minder schadelijk is dan de sigaret. Wetenschappelijk onderzoek spreekt dit tegen: wie een waterpijp rookt, krijgt evenveel of zelfs meer koolstofmonoxide, nicotine en kankerverwekkende stoffen binnen en bovendien ook zware metalen afkomstig van het kooltje dat gebruikt wordt als brandstof. Waterpijpgebruikers ademen dieper in bij elke trek en roken veel langer, waardoor ze in vergelijking met sigarettenrokers aanzienlijk meer rook inhaleren.

Sinds 30 juni 2011 geldt een algemeen rookverbod in de horeca. Het Grondwettelijk Hof heeft de uitzonderingen op het rookverbod vernietigd omdat ze in strijd waren met het gelijkheids- en niet-discriminatiebeginsel. Nu gelden dezelfde regels voor restaurants en cafés en genieten werknemers en klanten in alle horecazaken dezelfde bescherming.


Laatst bijgewerkt: mei 2021

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram