- dossierMoeten we ons immuunsysteem boosten als een virus rondgaat?
- dossierKan melatonine helpen om beter te slapen?
- dossierGreens: is groene groentepoeder gezond?
- nieuwsManhaé: natuurlijke voedingssupplementen om symptomen menopauze te verlichten
- dossierWat is de beste slaaphouding als je zwanger bent?
Foliumzuur vermindert risico op autisme
nieuws
Vrouwen die vlak voor en in het begin van hun zwangerschap foliumzuur slikken, hebben tot 40% minder kans dat hun kindje autisme heeft. Dat blijkt uit onderzoek in Noorwegen gepubliceerd in het Journal of the American Medical Association.
De onderzoekers gingen bij ruim 85.000 kinderen, geboren tussen 2002 en 2008, na of er een verband was tussen het gebruik van foliumzuur en het risico op autismespectrumstoornissen (autisme, syndroom van Asperger of een pervasieve ontwikkelingsstoornis PDD-NOS). Bij 270 kinderen (0,32%) werd een autismespectrumstoornis vastgesteld (114 autisme, 56 het syndroom van Asperger en 100 PDD-NOS).
Autisme kwam voor bij 0,10% van de kinderen van wie de moeder foliumzuur gebruikte en bij 0,21% van wie de moeder geen foliumzuur gebruikte. Slikken van foliumzuur verlaagt dus het risico op autisme met 40%. Dit effect werd alleen vastgesteld bij inname van foliumzuur tussen vier weken voor tot acht weken na de bevruchting. Voor het syndroom van Asperger en PDD-NOS kon geen verminderd risico vastgesteld worden. Ook een gelijksoortige analyse van visoliesupplementen gaf geen associatie met autisme.
Lees ook: Waarom moet een zwangere vrouw foliumzuur slikken?