Vermindert regelmatig ejaculeren het risico op prostaatkanker?

nieuws Nieuw onderzoek aan de universiteit van Harvard bevestigt eerdere onderzoeken dat mannen die vaak ejaculeren minder kans hebben op prostaatkanker. Uit dit onderzoek bij bijna 32.0000 mannen tussen 40 en 49 jaar blijkt namelijk dat mannen die bijna dagelijks (minstens 21 keer per maand) ejaculeren 20% minder risico zouden lopen op prostaatkanker dan mannen die maandelijks slechts 4 tot 7 keer een zaadlozing hebben. Dit was zelfs het geval nadat in de resultaten rekening is gehouden met factoren zoals eetpatroon, sterilisatie en een geschiedenis van prostaatkankerscreening.
Eerder onderzoek in Australië had aan getoond dat mannen tussen 20 en 30 jaar die minstens één keer per dag een zaadlozing hebben (zowel vrijen als masturbatie) de kans op prostaatkanker met 30% kunnen verminderen in vergelijking met leeftijdsgenoten die dat minder deden.

Een mogelijke verklaring hiervoor is dat het regelmatig samentrekken van de prostaat bij een zaadlozing, waarbij ook prostaatvocht wordt verwijderd, het risico op prostaatkanker zou kunnen verminderen. Het prostaatvocht, dat dient voor het transport van de zaadcellen, krijgt op die manier geen kans om te verouderen, wat mogelijk schade kan veroorzaken aan de prostaat.

Maar, zo stipt de Stichting tegen Kanker in een commentaar bij dit onderzoek aan, is het altijd gevaarlijk om uit epidemiologisch onderzoek een besluit te trekken over oorzaak en gevolg. Zo verklaarden in dit onderzoek mannen die frequent ejaculeerden over het algemeen rustiger, zelfzekerder, optimistischer en meer tevreden te zijn dan hun geslachtsgenoten van dezelfde leeftijd die dit minder vaak deden. Maar is dat een gevolg van de frequentere zaadlozingen of is het net omgekeerd: ejaculeren zij frequenter omdat ze zich psychisch beter voelen?

Ook andere meer lichamelijke aspecten kunnen een rol spelen. Mannen die in goede algemene conditie zijn zullen geneigd zijn frequenter seksueel actief te zijn. Libido en seksuele potentie zijn immers elementen die snel verminderen als men zich ziek of minder goed voelt. Dat zou ook kunnen betekenen dat bij de frequentere ejaculeerders het afweersysteem van het lichaam beter functioneert en daardoor het risico op kanker vermindert.

Regelmatige fysieke activiteit kan ook het libido en de seksuele potentie verhogen en we weten dat een sedentair leven het risico op diverse kankers verhoogt, ook al bestaat er geen bewijs voor dat dit ook bij prostaatkanker het geval is. Het is ook mogelijk dat de frequente ejaculeerders ook op andere gebieden gezonder leven, bijvoorbeeld minder roken. En van roken is wel al aangetoond dat daardoor het risico op herval na prostaatkanker toeneemt.

Meer lezen:

www.kanker.be 


Laatst bijgewerkt: juni 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram