Nieuwe studie toont effect Acupunctuur

nieuws Volgens een experimenteel onderzoek aan het University College London en Southampton University lokt acupunctuur specifieke hersenreacties uit die verschillen van het gewoon aanprikken van de huid.
De onderzoekers gebruikten een PET-scan om de hersenactiviteit te registreren wanneer acupunctuur werd toegepast bij personen met artritispijn. Aan het onderzoek namen veertien vrijwillgers deel. Ze werden behandeld met acupunctuur en, bij wijze van placebo, met huidprikken die de huid wel en de huid niet doorboorden waardoor de indruk moest ontstaan dat het om acupunctuur ging.
Bij de prikken zonder huiddoorboring werden alleen die centra in de hersenen geprikkeld die reageren op huidcontact. Wanneer naalden gebruikt werden die de huid wel doorboorden, werd ook een deel van de hersenen geprikkeld waarvan geweten is dat het de afscheiding van natuurlijke opiaten stimuleert als reactie op een pijnprikkel. Wanneer de acupunctuurbehandeling werd toegepast, werd bovendien een specifiek deel van de hersenen geprikkeld dat betrokken is bij pijnbeheersing.

bron: NeuroImage april 2005

Laatst bijgewerkt: augustus 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram