Senioren krijgen vaak foute medicatie

Laatst bijgewerkt: augustus 2016
123-vr-senior-handen-medic-08-16.jpg

nieuws Senioren nemen relatief veel geneesmiddelen, maar krijgen vaak foute of te weinig medicatie voorgeschreven. Vooral te weinig medicatie verhoogt de kans op vroegtijdig overlijden of opname in het ziekenhuis. Dat blijkt uit een onderzoek aan de universiteiten van Gent en Louvain in het British Journal of Clinical Pharmacology.
De studie onderzocht het geneesmiddelengebruik van ruim 500 actieve senioren van 80 jaar of ouder die niet in een rusthuis verbleven, en koppelde dit aan het aantal overlijdens en ziekenhuisopnames gedurende een periode van 18 maanden.

Geneesmiddelengebruik
• Bijna 60 procent van de onderzochte senioren nam meer dan vijf verschillende geneesmiddelen. Het ging vooral om geneesmiddelen voor hart- en vaatziekten, geneesmiddelen tegen bloedingen en neurologische problemen (zoals slaapmiddelen).
• 67 procent van de senioren kreeg niet de geneesmiddelen voorgeschreven die ze nodig hadden. In een kwart van de gevallen ging het om mensen met hartfalen die geen ACE-inhibitor namen, en een ander kwart om mensen met hart- en vaatziekten die geen bloedverdunner namen.
• 56 procent gebruikte verkeerde geneesmiddelen. In een derde van de gevallen ging het om het gebruik van benzodiazepines gedurende meer dan 4 weken.
• Hoe meer geneesmiddelen men moest nemen, hoe groter de kans dat men ook de verkeerde of te weinig geneesmiddelen kreeg voorgeschreven.
• Ruim 40 procent nam zowel te weinig als verkeerde geneesmiddelen.

Risico's van onder- of verkeerd geneesmiddelengebruik
• Na 18 maanden was ,9 % van de senioren overleden, 31 % moest opgenomen worden in het ziekenhuis. Belangrijkste doodsoorzaken waren: hart- en vaatziekten, kanker en ademhalingsproblemen.
• Ouderen die hun medicatie niet nemen hebben een aanzienlijk grotere kans om te overlijden of in het ziekenhuis te belanden. Bij mensen met sterk ondergebruik (die 3 of meer geneesmiddelen die nodig waren niet namen) lag de kans op overlijden ruim 3 keer hoger dan bij mensen die alle nodige geneesmiddelen kregen voorgeschreven. Voor elk niet ingenomen geneesmiddel verhoogde de kans op overlijden met 39 %, de kans op hospitalisatie met 26 %.
• Het nemen van verkeerde geneesmiddelen had geen effect op de kans op overlijden, het verhoogde wel de kans op hospitalisatie.


Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden. Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden.
Phonak

De impact van gehoorverlies op onze levenskwaliteit wordt vaak onderschat. Test vandaag nog jouw gehoor met de gratis online hoortest.

Test nu je gehoor...

Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram