Hartziekte kan behandeld worden met reuma-medicijn

Laatst bijgewerkt: juni 2022

nieuws Hartziekte valt te voorkomen door ontstekingsremmende medicijnen. Dat blijkt uit internationaal genetisch onderzoek waar het UMC Utrecht aan meewerkte. De resultaten verschenen in in het medisch tijdschrift The Lancet.
De signaalstof ‘interleukine-6’ is betrokken bij ontstekingsreacties en speelt een rol bij het ontstaan van kransslagaderziekte. Medicijnen die de werking van interleukine-6 blokkeren zouden hartziekte kunnen voorkomen. Het medicijn Tocilizumab heeft deze werking en wordt gebruikt om ontsteking bij reuma te remmen.

De resultaten ondersteunen het idee dat ontsteking een oorzaak is van hartziekte en dat ontstekingsremming het risico op hartziekten kan verminderen.

De onderzoekers komen tot hun conclusie door gegevens te combineren van 40 studies met het genetische materiaal van ruim 133.000 mensen. Sommige mensen hebben varianten in het gen voor de bindingsplaats van interleukine-6 waardoor ze een verminderde ontstekingsactiviteit in het bloed hebben. Deze mensen blijken ook minder kans te hebben op het krijgen van een hartziekte. Het effect van het gen op ontstekingsactiviteit in het bloed is ook zichtbaar bij reumapatiënten die behandeld worden met Tocilizumab, dat de bindingsplaats van interleukine-6 blokkeert. Dit suggereert dat het blokkeren van de bindingsplaats mogelijk hartziekten kan voorkomen. Om dat definitief te concluderen moet het medicijn onderzocht worden bij patiënten met een grote kans op het ontwikkelen van hartziekten.

Hartaanvallen en kransslagaderziekte ontstaan niet alleen door
aderverkalking, maar ook door ontstekingen. Tot nu toe was het echter niet duidelijk hoe ontstekingen precies bijdragen aan hartziekte.
Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden. Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden.
Phonak

De impact van gehoorverlies op onze levenskwaliteit wordt vaak onderschat. Test vandaag nog jouw gehoor met de gratis online hoortest.

Test nu je gehoor...

Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram