Nieuwe test voor chronische leverziekten

getty_lever_leverziekte_2023.jpg

nieuws Met een nieuwe bloedtest kunnen professionele zorgverleners hepatitis, fibrose en cirrose opsporen en monitoren. De test bepaalt ook de kans op hepatocellulair carcinoom, een moeilijk te diagnosticeren vorm van leverkanker.

Helena Biosciences, een toonaangevende Europese speler in medische apparatuur, zal samen met VIB-UGent een diagnostische bloedtest voor chronische leverziekten op de markt brengen. De nieuwe tool, Glyco Liver Profile gedoopt, stelt zorgverleners in staat om hepatitis, fibrose en cirrose bij patiënten op te sporen en te monitoren. Bovendien geeft de test ook aan hoeveel kans cirrosepatiënten hebben om later hepatocellulair carcinoom, een moeilijk te diagnosticeren vorm van leverkanker, te ontwikkelen.

Chronische leverziekten zijn voor onze maatschappij een zware last. In de EU alleen lijden er zo’n 29 miljoen mensen aan deze stille moordenaar, met zo’n 170.000 doden per jaar als gevolg. Ter vergelijking: borstkanker heeft jaarlijks zo’n 100.000 Europese doden op z’n geweten. Primaire leverkanker of hepatocellulair carcinoom (HCC), een ernstig gevolg van levercirrose, is de vijfde meest voorkomende kanker in Europa, verantwoordelijk voor 47.000 doden per jaar.

Vroeger lagen vooral overmatig alcoholgebruik en virale hepatitis aan de basis van levercirrose en -kanker, maar voor die laatste bestaan nu nieuwe medicijnen. Vandaag is zwaarlijvigheid een steeds grotere oorzaak van levercirrose.

Glyco Liver Profile (GLP)
De nieuwe diagnostische tool kan chronische leverziektes opsporen en monitoren – vanaf leverontstekingen over fibrose tot vroege cirrose. De brede reikwijdte en het niet-invasieve karakter van de test bieden duidelijke voordelen voor patiënten. Verder kunnen artsen met GLP berekenen hoeveel kans patiënten hebben om binnen de 5 jaar hepatocellulair carcinoom te ontwikkelen. Dat kan vandaag nog niet bij andere niet-invasieve testen.

Met GLP kunnen artsen dus hun patiënten in lage- en hogerisicogroepen indelen.
Prof. Hans Van Vlierberghe, hepatoloog bij UZ Gent, legt uit: “Bij patiënten met levercirrose kunnen we een monitorschema op maat opstellen. Op basis van het berekende risico, zullen sommige patiënten dus meer of net minder screenings nodig hebben. Dat vermindert de last én de kosten voor patiënten met een laag risico, en verhoogt de kans op een vroege diagnose voor wie veel risico heeft.”

Laatst bijgewerkt: maart 2023

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram