- dossierKind naar kinderdagverblijf of crèche: 7 tips
- dossierGenetische modificatie en nieuwe voedingsmiddelen: reden tot paniek?
- dossier10 dagdagelijkse voorwerpen die meer bacteriën bevatten dan je wc-bril
- dossierWaarom zijn pindanoten gevaarlijk voor kinderen?
- dossierHoe kies je goed speelgoed voor Sinterklaas?
Bisfenol A (BPA) is veilig voor consumenten
nieuws
Bisfenol A (BPA) is veilig voor consumenten van alle leeftijden (inclusief ongeboren kinderen, baby’s en pubers) bij de huidige blootstelling. Inname door voeding of door een combinatie van bronnen (dieet, stof, cosmetica en thermisch papier) ligt ruim onder de aanvaardbare dagelijkse inname (TDI). Dat zegt het Europese voedselveiligheidsagentschap EFSA in een nieuw rapport.
EFSA heeft de maximaal aanvaardbare inname van BPA eerder al verlaagd van 50 microgram per kilogram lichaamsgewicht per dag tot 4 microgram per kilogram lichaamsgewicht per dag. Uit het nieuwe rapport blijkt dat de hoogste geschatte blootstelling door een combinatie van bronnen drie tot vier keer lager is dan de nieuwe TDI van 4µg/kg/d. Onzekerheden betreffende de gezondheidseffecten van BPA op de melkklier, de voorplantingsorganen, de stofwisseling, de neuropsychologische en immuunsystemen zijn in de TDI meegenomen. Daarover gebeuren momenteel bijkomende studies bij ratten.
BPA is een chemische stof die wordt gebruikt in verpakkingen zoals herbruikbaar plastics en de coatings van blikken. Verder wordt het veel toegepast in thermisch papier vaak gebruikt voor kassabonnen. Residuen van BPA kunnen migreren naar voedsel en dranken en door de consument worden ingeslikt. Bij thermisch papier en stof kan BPA door de huid of door ademhaling worden opgenomen. In Europa is bisfenol A in babyflesjes verboden.
BPA kan volgens EFSA een negatief effect hebben op de nieren en lever, maar dan bij doses die honderden keren boven de TDI liggen. Bij dierstudies is ook een effect gevonden op de melkklier.
Vorig jaar kwam ook het Nederlandse RIVM tot het besluit dat het op basis van wetenschappelijke studies die tot nu toe zijn gepubliceerd iniet duidelijk is of BPA bij de huidige blootstellingsniveaus schadelijk is voor mensen. De blootstelling aan BPA via consumentenproducten, voeding en medische hulpmiddelen is lager dan de huidige waarde die acceptabel wordt geacht. Er zijn wel indicaties dat blootstellingen van werknemers die met BPA werken, een risico kunnen vormen. In sommige wetenschappelijke studies wordt bezorgdheid geuit over mogelijke risico's van huidige blootstellingniveaus voor het ongeboren kind, baby's en jonge kinderen. Naar verwachting zijn zij gevoeliger voor hormoonverstorende effecten dan volwassenen doordat hun lichaam nog niet volgroeid en sterk in ontwikkeling is. Daarbij kunnen zij aan relatief hogere concentraties blootstaan, bijvoorbeeld door te sabbelen op speelgoed, en vanwege hun geringe lichaamsgewicht. Het is echter onzeker of deze blootstelling een gezondheidsrisico veroorzaakt.
Alternatief niet veilig
Bisfenol S (BFS), de stof die als voornaamste alternatief geldt sinds de beperkingen op het gebruik van bisfenol A, is misschien wel even schadelijk. Dat blijkt althans uit onderzoek bij zwangere zebravisjes die werden blootgesteld aan een lage dosis bisfenol A en S - duizend keer lager dan de aanvaarde dagelijkse dosis bisfenol A voor mensen. De foetussen die met bisfenol A in aanraking kwamen, bleken in de hypothalamus - een hersengebied betrokken bij agressie en hyperactiviteit - bijna dubbel zoveel hersencellen aan te maken als normaal. Bij bisfenol S was dat zelfs bijna anderhalf keer meer. Toen de visjes geboren waren, bleken ze hyperactief gedrag te vertonen.
De onderzoekers suggereren in het wetenschappelijk vakblad PNAS op basis van hun onderzoek om uit voorzorg alle bisfenolen uit consumentenproducten te halen.
Bronnen
www.efsa.europa.eu/en/corporate/doc/factsheetbpa150121.pdf
www.pnas.org/content/early/2015/01/07/1417731112.abstract