Kanker maakt nog steeds arm

nieuws Vlaamse Liga tegen Kanker vraagt structurele maatregelen om kankerbehandeling voor iedereen toegankelijk te houden
Uit de analyse die door de VLK gemaakt werd, blijkt dat vooral de behandelingskosten zwaar doorwegen op het gezinsbudget. Bij gebrek aan alternatieven worden soms nieuwe maar dure kankertherapieën gebruikt vooraleer de terugbetaling geregeld is. In dat geval kan het kostenplaatje voor de patiënt hoog oplopen.
Mensen met kanker krijgen ook vaak geneesmiddelen voorgeschreven waarvoor gewoonweg geen terugbetaling voorzien is. Toch zijn die vaak essentieel voor het levenscomfort van de patiënt. Het gaat dan onder meer over pijnstillers, slaap- en kalmeringsmiddelen. Die vallen onder de zogenaamde D-geneesmiddelen. Die worden sowieso niet terugbetaald en tellen evenmin mee voor de remgeldteller van de maximumfactuur.
Daarnaast brengt elke behandeling allerlei niet-vergoede kosten met zich mee, zoals supplementen voor materiaal en implantaten die ziekenhuizen aanrekenen. Die supplementen verschillen van ziekenhuis tot ziekenhuis. Ook de honorariumsupplementen die artsen vragen kunnen hoog oplopen. Deze ereloonsupplementen komen evenmin in aanmerking voor terugbetaling of voor de remgeldteller van de MAF.
Bovendien krijgen kankerpatiënten niet allemaal met dezelfde kosten te maken. Zo zijn er grote verschillen in kostprijs naargelang men thuis of in het ziekenhuis verblijft. Kankerpatiënten thuis betalen de kosten voor medisch materiaal (zoals verbanden, ontsmettingsstoffen, spuiten en naalden) uit eigen zak. Ook het remgeld voor medicatie ligt voor patiënten die thuis verblijven hoger.
Door de opeenstapeling van al deze medische uitgaven, kan de behandeling uiteindelijk onbetaalbaar worden. Voor de VLK is het onaanvaardbaar dat iemand met kanker zijn behandeling niet kan betalen of door zijn behandeling financiële problemen krijgt.
Om de behandelingskosten voor kankerpatiënten binnen de perken te houden, zou er een reglementering moeten komen die het aanrekenen van supplementen door de ziekenhuizen drastisch inperkt en harmoniseert. Er zou ook een registratiesysteem moeten komen om mensen met hoge kosten, omwille van medicatie uit categorie D en van niet-terugbetaald medisch materiaal, te identificeren en financieel te ondersteunen.
Het rationeel voorschrijven van geneesmiddelen betekent zowel voor de patiënt als de ziekteverzekering een besparing. Rationeler voorschrijven kan onder andere door het voorschrijven van bepaalde therapieën te beperken tot de echte kankerspecialisten. Een voorwaarde is dat eindelijk werk gemaakt wordt van de toekenning van de bijzondere beroepstitel in de oncologie.
www.tegenkanker.be

Lees ook: Maximumfactuur


Laatst bijgewerkt: april 2021

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram