Waarom mensen met berkenpollenallergie de natuur niet moeten vermijden

123-natuur-zon-170_07.jpg

nieuws Wie last heeft van een berkenpollenallergie kan geneigd zijn om de natuur te vermijden, maar bepaalde natuurlijke omgevingen zoals graslanden en bossen kunnen net de symptomen verminderen. Dat blijkt uit onderzoek van de KU Leuven in samenwerking met UHasselt, UNamur, Sciensano en het KMI.

In het kader van het RespirIT-project registreerden onderzoekers de verplaatsingen van 144 volwassenen met een berkenpollenallergie, tijdens het berkenpollensiezoen van 2017 en 2018. Elke avond gaven de deelnemers via een app aan in welke mate ze allergiesymptomen ondervonden. 

“We analyseerden aan welke omgeving de deelnemers werden blootgesteld en bekeken dan op welke dagen er wel of niet ernstige allergieklachten optraden”, vertelt Michiel Stas, die zijn doctoraat aan de KU Leuven afwerkte binnen het RespirIT-project. “We zagen dat ernstige symptomen gekoppeld waren aan hoge stuifmeelconcentraties en sterke luchtvervuiling. Deze klachten konden ook nog optreden één of twee dagen na de blootstelling. Eerder verrassend stelden we ook vast dat de deelnemers geen of slechts milde klachten ontwikkelden na blootstelling aan graslanden en bossen. We kunnen dus stellen dat personen met een berkenpollenallergie niet per definitie de natuur moeten vermijden tijdens het pollenseizoen. Een belangrijke voorwaarde is wel dat de omgeving waarmee ze in aanraking komen niet gedomineerd wordt door de allergene boomsoorten zoals els, hazelaar en berk.”

Lees ook: Wat kan je zelf doen tegen hooikoorts?

Invloed van luchtkwaliteit
De studie bewees ook dat niet alleen allergene boomsoorten en stuifmeel allergiesymptomen uitlokken, maar dat ook de luchtkwaliteit een belangrijke rol speelt. “Luchtvervuiling tast het ademhalingssysteem aan waardoor mensen gevoeliger worden voor stuifmeel”, vult promotor Ben Somers (Afdeling Bos, Natuur en Landschap, KU Leuven) aan. “Onder invloed van luchtvervuiling produceren de bomen ook stuifmeel dat meer allergenen bevat en dus zwaardere allergische reacties kan uitlokken.”

“Meer natuur en groenere steden kunnen een bijdrage leveren aan de verbetering van de leefomgeving. Daarbij is het wel belangrijk dat de natuur divers is en dat allergene boomsoorten niet overheersen, zodat ook mensen met een pollenallergie van deze gunstige effecten kunnen genieten”, besluit Michiel Stas. “Wie een berkenpollenallergie heeft, moet zich dus zeker niet opsluiten tijdens het pollenseizoen, maar kies de plek en het moment voor een verfrissende wandeling wel strategisch. Het weerbericht of de website van Sciensano kan je daarbij helpen.”

Bronnen:
www.sciencedirect.com
www.kuleuven.be 

Lees ook: Klimaatcrisis maakt pollenseizoenen langer en heftiger

auteur: Sofie Van Rossom, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: mei 2021

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram