Algemene vaccinatie tegen windpokken bij kinderen doet misschien zona bij volwassenen toenemen
nieuws
Een aantal landen (de VS, Australië en Duitsland) is begonnen met het inenten van kinderen tegen windpokken. In België maakt dit vaccin momenteel geen deel uit van de aanbevolen vaccins voor kinderen. Dat is momenteel ook niet zinvol. Eén van de onzekerheden is of vaccinatie bij kinderen de kans op zona bij ouderen doet toenemen, aldus een rapport van het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE).
Windpokken zijn een goed gekende en gemakkelijk overdraagbare virale kinderziekte. Meestal doorstaat het kind de windpokken zonder problemen. Bij 1 op de 200 kinderen is er een ziekenhuisopname nodig.
Als iemand windpokken heeft gehad blijft het virus ‘slapend’ aanwezig in het lichaam. Als het afweersysteem verzwakt, kan het virus terug ziekte veroorzaken, deze keer in de vorm van zona. Nu is er een vermoeden dat na het doormaken van windpokken het afweersysteem geprikkeld wordt telkens er contact is met iemand met windpokken. Op die manier slaagt het afweersysteem er meestal in een zona te onderdrukken tot op hoge leeftijd. Als de prikkel wegvalt, bijvoorbeeld doordat na vaccinatie windpokken niet meer wordt verspreid, zou zona meer en eerder kunnen optreden. Op dit moment is deze theorie niet eenduidig bevestigd, noch weerlegd.
Als deze theorie klopt, dan zou een algemene vaccinatie tegen windpokken de volksgezondheid meer nadelen dan voordelen opleveren, en dit gedurende meerdere decennia. Daarom stelt het KCE voor te wachten tot gegevens bekend zijn over de landen die de vaccinatie wel hebben ingevoerd. Als het aantal zonagevallen daar in de volgende jaren niet stijgt, dan kan ook in België een vaccinatieprogramma tegen windpokken overwogen worden. Dit zal dan vlug leiden tot een sterke daling van het aantal gevallen van windpokken.
Het KCE onderzocht ook of vaccinatie ban 60-plussers tegen zona zinvol is. Zona komt vooral voor op oudere leeftijd en kan gepaard gaan met zenuwpijn die lang kan aanhouden.
Het vaccin doet de kans dalen dat zona optreedt, maar het blijft nog onduidelijk hoelang het vaccin werkt. De werking daalt sterk met de leeftijd vanaf 60 jaar en het blijft onduidelijk of er boven de 80 jaar nog bescherming is. Het is ook niet bekend of personen met een verminderde weerstand baat hebben bij het vaccin. Door al deze onzekerheid is een inschatting van de voordelen van het vaccineren tegen zona niet mogelijk. Wel is het zo dat de meeste resultaten erop wijzen dat vaccineren op 60 jaar naar kosteneffectiviteit gunstiger is dan vaccineren op oudere leeftijd.
http://kce.fgov.be/index_nl.aspx?SGREF=5260&CREF=18894