Kan bewegingsadvies op voedseletiket ons eetgedrag beïnvloeden?

nieuws

Zo goed als elk product in de supermarkt is vandaag voorzien van een etiket waarop je de exacte voedingswaarden kan aflezen, maar uit een studie blijkt dat veel consumenten niet weten hoe ze die cijfers best interpreteren. Welk vetpercentage is aanvaardbaar? Hoeveel gram suiker mag iets bevatten voor het als ongezond beschouwd wordt? 

Onderzoekers pleiten ervoor om het aantal calorieën op een etiket om te zetten in bewegingsadvies. Op een blikje cola zou je dan kunnen lezen dat je 13 minuten moet hardlopen om de calorieën van de frisdrank te verbranden, en wie een doorsnee chocoladereep oppeuzelt, zou op het label ‘22 minuten hardlopen’ zien staan. Verschillende proeven tonen aan dat bewegingsadvies op voedingsproducten mensen effectief naar gezondere producten laat grijpen, waardoor we gemiddeld 195 calorieën per dag minder innemen, maar het concept is nog niet hapklaar. 

De caloriewaarden van een product vertalen in een physical activity calorie equivalent of kortweg  PACE-waarde blijkt niet evident. Een klein zakje snoep telt bijvoorbeeld minder calorieën dan een caesarsalade met kip, maar die laatste bevat uiteraard meer voedingswaarden. Daarnaast loopt de ene persoon beter, sneller of efficiënter dan de andere, en uiteraard hóeven we ook niet alle ingenomen calorieën te verbranden. Bovendien blijft de prijs een belangrijke invloed hebben op de productkeuze van de consument. Er is dus nog wel wat finetuning nodig.

Bron:
https://www.medicalnewstoday.com/articles/327264.php#6

auteur: Sofie Van Rossom, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: juni 2021

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram