- dossierHoe gebruik je droogshampoo?
- dossierWat kan je doen aan een scheurmond of mondhoekkloofjes?
- dossierVaginale infecties: het verschil tussen vaginitis, candidiasis en bacteriële vaginose
- nieuwsOncoloog ontwikkelt gratis app die je risico op kanker berekent
- dossierUterus bicornis: een ‘dubbele baarmoeder’
Borstreconstructie op maat voor iedere vrouw met borstkanker
nieuws
Ieder jaar wordt op de derde woensdag van oktober wereldwijd aandacht gevraagd voor de mogelijkheden van borstreconstructie.
BRA Day, Breast Reconstruction Awareness Day, wordt in heel de wereld georganiseerd met als doel om iedere vrouw die geconfronteerd wordt met borstkanker correcte voorlichting, begeleiding en advies te geven over borstreconstructie en de mogelijke behandelingen. In België organiseert de RBSPS – de Koninklijke Belgische Vereniging voor Plastische, Reconstructieve en Esthetische Chirurgie – met de steun van de Stichting tegen Kanker op woensdag 21 oktober a.s. de vierde editie van BRA Day.
Dit jaar wil de RBSPS het accent leggen op de mogelijkheden van gepersonaliseerde behandelingen.
Borstsparende chirurgie
Ondanks de vooruitgang van het wetenschappelijk onderzoek zal één vrouw op de negen vóór de leeftijd van 75 jaar geconfronteerd worden met de diagnose van borstkanker. Naar schatting komen er in België jaarlijks iets meer dan 10.000 nieuwe borstkankerpatiëntes bij.
Tussen twee derde en drie vierde van deze vrouwen komt in aanmerking voor zogenaamde ‘borstsparende’ chirurgie, waarbij alleen de tumor of een gedeelte van de borst wordt verwijderd.
Bij slechts een vierde tot een derde van deze vrouwen zal de borst volledig worden verwijderd. Vooral voor deze groep kan een borstreconstructie een oplossing bieden, hetzij onmiddellijk, hetzij in een later stadium. Bij iets minder dan de helft van de patiëntes worden implantaten gebruikt voor borstreconstructie. Bij de overige patiëntes gebeurt de reconstructie door middel van eigen weefsel (diverse autologe transfertechnieken).
Ongeveer 70% van de borstkankerpatiëntes die in aanmerking komt voor een reconstructie blijkt echter onvoldoende op de hoogte te zijn van de beschikbare mogelijkheden.
Reconstructie bespreken vanaf de diagnose
De rol en de verantwoordelijkheid van de plastisch chirurgen van de RBSPS, die deel uitmaken van het multidisciplinair team dat vrouwen gedurende hun ‘reconstructie’ begeleidt, begint vanaf het moment dat de diagnose wordt gesteld. Zij wijzen erop hoe belangrijk het is om over reconstructie te spreken zodra de eerste stappen met de patiënte worden gezet. Tijdens die enkele seconden die volgen op de aankondiging van de diagnose borstkanker en die voor de patiënte een breuk inluiden met ‘het leven voorheen’, verliezen de patiëntes immers dikwijls houvast en stellen ze zich heel wat vragen.
Wat zijn de voordelen en de risico’s van de verschillende chirurgische opties? Over hoeveel tijd beschik ik om een beslissing te nemen? Wat zijn de bijwerkingen? Kan ik zelf uit diverse types behandelingen kiezen?
Heel wat pertinente vragen dus. Vooral als men weet dat het multidisciplinair overleg, waaraan de plastisch chirurg deelneemt, en de behandeling die aan de patiënte wordt voorgesteld, een beslissende rol spelen in de keuze van het type reconstructie en het esthetisch resultaat van de borst die zal worden gereconstrueerd.
Borstreconstructie, een individuele aanpak
Dit jaar willen de plastisch chirurgen van de RBSPS bijzondere aandacht schenken aan de gepersonaliseerde aanpak van alle borstkankerpatiëntes. Iedere patiënte is anders en heeft recht op een individuele behandeling die rekening houdt met haar specifieke situatie en verwachtingen. De plastisch chirurg luistert naar zijn patiëntes en bespreekt met hen de opties en het verhoopte resultaat. Daarbij houdt hij rekening met diverse parameters zoals de gezondheidstoestand en de individuele situatie van de patiëntes.
Informatiesessies
De lijst van de ziekenhuizen die aan de infosessies deelnemen, alsook de data en uren van de sessies vindt u op de website van de RBSPS.