Gerelateerde artikels
Weer eens last van een blauwe plek? Dit kan de oorzaak zijn
nieuws
Je maakt je klaar voor een avondje uit: je hebt je benen geschoren, je ingesmeerd met bodylotion en misschien zelfs een laagje zelfbruiner aangebracht. Je trekt je favoriete zomerjurk aan om dan in de spiegel te merken dat je een kanjer van een blauwe plek op je been hebt.
Blue (da ba dee)
Uiteraard zijn er ergere dingen dan een blauwe plek maar het kan toch ontsierend zijn! Het bizarre aan blauwe plekken is dat je vaak niet weet hoe ze daar precies terecht gekomen zijn. Plots merk je ze op.
Wat is een blauwe plek precies? Eigenlijk is het niet meer dan een kneuzing die ontstaat wanneer bloedvaatjes beschadigd worden door een huidblessure, bijvoorbeeld wanneer je met je scheenbeen tegen de badrand stoot of je elleboog tegen de keukenkast knalt. Het bloed van deze beschadigde adertjes ‘lekt’ dan naar het omliggende gebied wat de verkleuring verklaart. Vaak zijn deze kwetsuren zo onbeduidend dat je je het voorval amper herinnert.
Why me?
Waarom heeft de ene persoon sneller een blauwe plek dan de ander? Er zijn verschillende mogelijke oorzaken. Zo kan leeftijd een belangrijke rol spelen. Naarmate je ouder wordt, wordt je huid namelijk dunner en fragieler.
Daarnaast kan een vitaminetekort aan de oorzaak liggen. Vitamine C is cruciaal voor het helingsproces, dus als je hier een tekort van hebt, loop je makkelijker blauwe plekken op en blijven ze ook langer zichtbaar.
Wie dacht dat sporten enkel gezond was, moet ook even opletten. Bij sommige sporten drijf je je spieren zo tot het uiterste dat dit tot kleine scheurtjes in je aders leidt, wat dan weer ontsierende blauwe plekken tot gevolg heeft.
Verder hebben vrouwen sneller kans op blauwe plekken dan mannen, niet omdat ze een zwakker geslacht zijn (zeker niet) maar wel omdat de aders van vrouwen nu eenmaal kwetsbaarder zijn. Tot slot zijn er ook gewoon onhandige mensen die sneller dan anderen ergens tegenaan lopen.
Geen reden tot paniek
Blauwe plekken zijn heel normaal en zijn absoluut geen reden tot paniek. Merk je dat de plek opzwelt en heel erg pijn doet, ga dan veiligheidshalve even bij je huisarts langs, vooral als je bloedverdunnende medicatie neemt.
Auteur: Ciara Reid