Bloeddruk meten zonder 'wittejasseneffect'
nieuws
Wanneer men zijn bloeddruk laat meten door de huisarts, blijkt bij veel mensen een zogenaamd wittejasseneffectop te treden: een stijgende bloeddruk bij het zien alleen al van een arts. De bloeddruk kan dan sterk afwijken van een normaalwaarde, maar ook van de bloeddruk die die patiënt de rest van de dag heeft. De bovendruk (het hoge getal) kan meer dan 20 punten hoger uitvallen; de onderdruk wel zo'n 12,5 punt.
Het risico bestaat dan dat patiënten die eigenlijk geen hoge bloeddruk hebben, daar wel voor behandeld worden. Het ‘wittejasseneffect' kan bij 1 op de 4 mensen voorkomen, vooral bij ouderen en bij mensen die al een hoge bloeddruk hebben.
Ook een gebrekkige meting kan tot een verkeerd resultaat leiden. Bijvoorbeeld als de dokter tegen de patiënt praat tijdens het meten, dan valt de bloeddruk hoger uit dan wanneer de patiënt stil is en niemand tegen hem of haar praat. Het wittejasseneffect en verkeerd meten samen kunnen naar schatting tot 25 procent foutmetingen leiden.
Beide problemen zijn eenvoudig te verhelpen, met een automatische bloeddrukmeting, om de vijf minuten gedurende een half uur, bij patiënten die alleen in een stille kamer zitten. Dat blijkt uit onderzoek aan de universiteit van Nijmegen.
Men vergeleek de uitkomsten met metingen over 24 uur, (waarbij de patiënt de hele dag zijn gewone gang gaat, met een meetapparaat aan zijn lichaam dat om de twintig minuten meet) en vonden dat de dertig-minuten-metingen goed overeenkwamen.