Een beetje vuil versterkt immuunsysteem

nieuws Al enkele jaren bestaat het vermoeden dat overdreven hygiëne wel eens aan de basis zou kunnen liggen van het toenemend aantal allergieën en auto-immuunziekten, zoals diabetes. Volgens deze ‘hygiëne-hypothese’ zou het immuunsysteem dat op jonge leeftijd te weinig gestimuleerd wordt, zich kunnen richten op onschuldige prikkels zoals pinda-eiwit en kattenschilfers, of zelfs tegen het eigen lichaam.
Alhoewel er reeds heel wat onderzoek werd verricht om deze ‘hygiëne-hypothese’ te bevestigen, blijven de resultaten elkaar tegenspreken. Alles wijst erop dat het ontstaan van atopie (hooikoorts, astma, eczeem) op vele factoren berust: genetische aanleg, blootstelling aan omgevingsfactoren (allergenen, sigarettenrook, kleine stofpartikels, uitlaatgassen, …) of het gebrek aan blootstelling aan omgevingsfactoren (microbiële agentia). Een directe associatie tussen “hygiëne” en astma werd nog niet aangetoond. Evenmin werden één of meer micro-organismen geïdentificeerd waarvan blijkt dat blootstelling eraan een beschermend effect tegen astma of atopie zou hebben.

Een nieuw experiment met muizen met erfelijke aanleg voor auto-immuunziekten als type-1-diabetes, bevestigt alvast deze hypothese. Vlak na de geboorte was één type afweercellen - de geheugencellen – bij deze muizen gehalveerd. Die cellen onthouden hoe indringers eruit zien en beschermen het lichaam daar langdurig tegen. Andere afweercellen namen direct de opengevallen ruimte in. Vooral de korterlevende afweercellen gaan woekeren, ontdekten de onderzoekers. En met name de cellen die bij type-1-diabetes de insuline-producerende alvleesklier vernielen. Door de pasgeboren muizen een inenting met dode bacteriën te geven., konden de onderzoekers die woekering onderdrukken. Ondanks hun erfelijke aanleg werd geen van de dieren ziek.

bron: Cell Vol. 117, 16 april 2004.

Laatst bijgewerkt: juli 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram