Zelfs bij 0,1 promille meer ongevallen

nieuws Zelfs een minieme hoeveelheid alcohol verhoogt het risico op verkeersongevallen. Volgens Amerikaanse onderzoekers veroorzaken automobilisten met 0,1 promille in het bloed bijna dubbel zoveel ongevallen dan nuchtere bestuurders. Er bestaat volgens de onderzoekers geen ‘veilige’ drempelwaarde waaronder alcohol geen effect heeft. Het risico op een ongeval stijgt wel met het alcoholpercentage in het bloed. Zo bleek dat mannen met 0,1 promille 2,5 keer zo vaak ongevallen veroorzaakten. Tussen 0,1 en 0,7 promille steeg dat tot 3,4 keer zo vaak en bij 2,4 zelfs 12 keer. Vrouwen met 0,1 tot 0,7 promille veroorzaakten 3,3 keer meer ongevallen dan nuchtere vrouwen.

De wetenschappers onderzochten meer dan 570.000 ongevallen. Daarbij besteedden ze extra aandacht aan ongevallen waarbij een nuchtere bestuurder en een bestuurder die had gedronken, betrokken waren. Op die manier konden ze naar eigen zeggen het effect van alcohol vrij goed in kaart brengen als ongevalsfactor.
Of het aantal ongevallen bij 0,1 promille werkelijk verdubbeld, is op basis van dit onderzoek moeilijk echt hard te maken. Duidelijk is wel dat de ongevalskans zelfs bij minimaal alcoholgebruik toeneemt en stijgt naarmate men meer alcohol heeft gedronken.

Laatst bijgewerkt: juli 2022
Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden. Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden.
Phonak

De impact van gehoorverlies op onze levenskwaliteit wordt vaak onderschat. Test vandaag nog jouw gehoor met de gratis online hoortest.

Test nu je gehoor...

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram