Gepersonaliseerd voedingsadvies moet ondervoeding bij senioren voorkomen

123-h-houdbaar-vervaldatum-07-20.jpg

nieuws Ouder worden gaat gepaard met fysiologische, zintuiglijke, psychologische en sociale veranderingen, die hun weerslag hebben op hoe, wanneer en wat we eten. Ondervoeding bij ouderen is een reëel probleem. Gepersonaliseerde strategieën kunnen de risico’s die ondervoeding met zich meebrengt beperken.

Met oog op het ontwikkelen van zulke persoonlijke voedingsadviezen heeft een Frans multidisciplinair team een onderzoek uitgevoerd bij heel wat senioren en bejaarden. Aan de hand van persoonlijke interviews en zintuiglijke tests werd gepolst naar de leefomstandigheden, de hulpbehoevendheid, de eetgewoontes enzovoort. Rekening houdend met een vijftigtal variabelen werden de deelnemers opgedeeld in zeven verschillende profielen.

Lees ook: Slimme lamp detecteert val bij ouderen

7 eetprofielen
In profielen 1 tot en met 3 zitten ouderen die gezonde voedingsgewoontes nastreven.

- Profiel 1 (evenveel mannen als vrouwen) wordt gekenmerkt door plezier in eten, een goede eetlust en een voorliefde voor vlees.
- Profiel 2 (een meerderheid van de vrouwen) is zeer attent voor de effecten van voeding op de gezondheid.
- Profiel 3 (ook een meerderheid van de vrouwen) eet op basis van stemmingen en emoties.

In profielen 4 tot en met 7 zitten vooral hoogbejaarden, van meer dan 80 jaar oud. Het risico neemt geleidelijk toe van profiel 4 tot profiel 7.

- De profielen 4 (goed humeur en eetlust voor vlees) en 5 (gevoelig voor gezonde voeding) bestaan uit mensen met een vrij goede gezondheid, die actief zijn en een goede eetlust hebben.
- De profielen 6 en 7 worden geassocieerd met een duidelijke achteruitgang van de voedingstoestand, waarbij mensen eetproblemen krijgen (profiel 6: mondproblemen, slikproblemen, enz.) of desinteresse in voedsel (profiel 7: deze desinteresse gaat vaak gepaard met depressie en eenzaamheid).

Lees ook: Waarom sommige mensen ongewild boos kijken wanneer ze ouder worden

Bevordering van gezonde voedingsgewoonten
Uiteraard is deze opdeling maar kort door de bocht en zijn er belangrijke nuances, maar volgens de onderzoekers bewijzen deze gegevens toch dat er een noodzaak bestaat om gerichte interventies te ontwikkelen om ondervoeding te voorkomen en gezond voedingsgedrag bij senioren te bevorderen, rekening houdend met hun leefomgeving, hun voedingsgewoonten en hun capaciteiten.

Met deze identificatie van verschillende parameters en profielen, die dus nog moeten worden verfijnd, is wel een eerste stap gezet naar de ontwikkeling van preventieve voedingsstrategieën bij deze bevolkingsgroep.

Lees ook: Moet je anders gaan eten tijdens de overgang?

bron: Appetite (www.journals.elsevier.com)

Laatst bijgewerkt: juni 2021

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram